Three little cheetahs Masai Mara - Kenya

The African dream! – Een jeepsafari door Kenia & Tanzania

10 jaar geleden vertrok ik met mijn vader naar Kenia om eens te kijken wat voor een fantastisch vrijwilligerswerk mijn tante daar jaar in, jaar uit deed. Toen is het ons helaas niet gelukt om De Big 5 te spotten… En wat geef je een man die, naar eigen zegge, alles al heeft en nooit iets wil, precies een onvergetelijke herinnering, De Big 5! 😉
En zo geschiedde: We vertrokken twee weken geleden naar Afrika. Home of the Big Five!

On holiday with my dad - Jaapsafari Africa
” Ik kostte jou een paar grijze haren,
en dat zonder enige ego.
Dit vraagt na al die jaren,
juist om een héél speciaal cadeau.”

10 jaar later...

View Masai Mara

Kenia it is!
Waar kun je nu beter de Big 5 Spotten dan in Kenia. De Kenianen hebben tenslotte de “safari” uitgevonden. Na al mijn reiservaring kan ik jou verzekeren. Dit was zeker een reis als geen ander! Eindeloze horizons, grote, open vlaktes, prachtige rode zonsondergangen, iconische acacia bomen, en uiteraard vele bekende, prachtige wilde dieren…

“We gaan nieuwe, wilde herinneringen maken,
na 10 jaar is het wel weer tijd.
Het kost je dit keer geen enkele knaken,
want ik sta zó bij jou in het krijt.”

Masai Mara

De Masai Mara is één van de bekendste wildlife reservaten van heel Afrika. Ondanks het feit dat het slechts 0,01% van de totale landmassa van Afrika uitmaakt, bevinden zich hier meer dan 40% van de grotere zoogdieren, in hun natuurlijke habitat. Uitgerust met een betrokken gids, een gedurfde chauffeur, een rammelende jeep, sterke verrekijkers en mijn camera gingen we op pad. 
Ik ben inmiddels helemaal fan geworden van onze chauffeur Jeff, lid van de Massai stam en opgegroeid in de Masai Mara tussen de wilde dieren. Naast het feit dat hij mij alles leerde over zijn stam kende hij de wegen daar als geen ander. We hebben dan ook maar één keer vast gezeten (zelf hebben we in totaal ook 3 chauffeurs geholpen om hen uit hun benarde, modderige positie te bevrijden). Dankzij Jeff misten we maar weinig van de actie om ons heen, hadden we altijd eersterangs plekken om het wildlife van diverse aangezichten te bewonderen, zo niet dan zorgde hij ervoor dat we toch het beste zicht hadden, door (illegaal) van de begaande paden gewoon even af te wijken.

Olifanten spotten
Elephants from the back Masai Mara - Kenya
BIG 5 member The Buffalo Masai Mara - Kenya
Sunset view Serengeti - Tanzania

Serengeti

Na een ietwat stroeve landenwissel van Kenia naar Tanzania waren we helemaal klaar om de ‘jacht’ naar prachtig wild schoon, geladen met 100% volle camera’s en sterke verrekijkers, voort te zetten. De Masai Mara proefde zeker naar meer en de Serengeti in Tanzania is een van ‘s werelds grootste en ongerepte natuurgebieden vol met wild leven. Twee leden van De bende van 5 hadden we nog niet gespot. Dus, bring it on! De Savannah van de Serengeti leverde ook prachtige plaatjes op. Van familie olifanten die voor je neus de weg barricaderen, tot aan leeuwen die agressief worden omdat je iets te dicht bij de kleine kroost komt. Van hele migraties aan kuddes wildbeasts en zebra’s tot aan cheeta’s die lekker even voor je neus gaan poseren. Wat ben ik vaak helemaal onder de indruk geweest van onze Moeder Natuur.

Little animals - Salamander - in The Serengeti - Tanzania

Slapen
Bij de drie verschillende lodges (de eerste twee lodges verbleven we twee nachten) werden we altijd hartelijk ontvangen. De rode loper werd uitgelegd, werden we onthaald met muziek en dansperformances, het vier tot soms wel 10 koppig welkomstcomitee stond ons op te wachten met warme doekjes zodat we ons na een stoffige dag snel een beetje toonbaar konden maken. Tevens werden er drankjes uitgereikt om de eerste dorst een beetje te lessen. Want ik kan je vertellen, een dag opletten, scherp wezen, foto’s maken, socialisen in het Engels en Swahili leren is best vermoeiend.

Eten 
Het aanbod verschilde per Lodge en bij de één was het een buffet en bij de ander weer a la carte menu, maar één ding was altijd hetzelfde zowel ‘s avonds als ‘s middags maar ook ‘s ochtends prijkten er warme gerechten op het menu. Iets waar ik na 6 dagen toch niet aan gewend raakte. Hele kippenbouten en curry met rijst kreeg ik om 6:00 uur toch nog niet weg.

Jeep
De jeep in Kenia was fantastisch maar ons vervoersmiddel in Tanzania was er slecht aan toe. Platte banden waar we dagelijks bij de Afrikaanse banden oppompdienst stonden, de versnelling was kapot waardoor het vaak wat langer duurde dat we weer opgestart waren.
En bovenal, ze moesten de jeep altijd laten draaien anders startte deze niet meer. Maar dat is allemaal onderdeel van het Afrikaanse avontuur. Eén van onze favoriete uitspraken die we vaak herhaald hebben: (het herhalen was eigenlijk totaal niet nodig want papa en ik keken elkaar aan en die blik zei al genoeg) “Dat is nou Afrika!”
Mirrir reflection of us Arusha - Tanzania

Na de safari

Het einde van de safari was in ‘Het hart van Afrika’, Arusha. Leuk om even te acclimatiseren na een intens safari weekje. Hier kregen we een beeld van het lokale Afrikaanse leven en ondanks dat hier geen wildlife was (maar bijzondere locals met nog bijzondere Afrikaanse taferelen) keken we ook hier onze ogen uit. Wat een chaotische, luidruchtige stad. En wat een zeer onvriendelijke stad voor hardlopers. Maar wel een innovatierijk volkje met bijvoorbeeld messenslijpers die messen slijpen middels een slijptol aangedreven door de windenergie van de fiets.
En in tegenstelling tot vele waarschuwingen heb ik me daar altijd wel erg veilig gevoeld.
Hoe kun je zo’n vette trip met veel wildlife nu beter afsluiten onder wuivende palmbomen met een heerlijk koud “Safari” biertje, oneindig chillen op een exotisch eiland met azuurblauwe wateren en witte stranden?
Antwoord: Dat kan niet!
Dus de laatste dagen verbleven we op het exotische bounty eiland Zanzibar en hebben we heel wat “Safari’s”, “Serengeti’s” en “Kilimanjaro’s” verorbert (lees: papa genoot van de halve liters van dit bruin gele goedje, zelf gingen de mango juices er veelvuldig in gezien het ambitieuze hardloopprogramma van 2020).

Zanzibar als afsluiter

Hoogtepunt

” Ik kan er hele boeken over schrijven,
maar in het kort samengevat.
Ik weet niet wat ik had gemoeten,
als ik jou niet had gehad. “
Deze reis leverde ontzettend vele indrukwekkende en prachtige kiekjes op in de spectaculaire landschappen onder de felle Afrikaanse zon.
Maar… bovenal was het fantastisch om dit met mijn vader te kunnen ondernemen, de onvergetelijke herinneringen, de goede gesprekken, de vele dagen aan quality time, het fantastische gezelschap, de once in a lifetime ervaring die z’n weerga niet kent. On-be-taal-baar!
It was Africa, it was unforgettable, it was magical!
 
Hakuna Matata

Wist je dat ...

 • Je ook met 6 dagen in de twee grootste parken die de thuisbasis is van de big 5, je wel geluk moet hebben ze ook daadwerkelijk alle vijf te kunnen spotten? Maar het is gelukt! Mission accomplished. 
 • De meest brave en burgerlijke persoon die ik ken, Domien Schoenmakers, gewoon de regels heeft overtreden wat leidde tot een 1 op 1 momentje met de de Big 5 lid, de luipaard? Oeps…
 • Ondanks de sprinkhanenplaag we welgeteld één sprinkhaan hebben gespot en deze had al het loodje gelegd?
 • Handsfree bellen hier nog niet is uitgevonden. Maar dit zeker een fantastische uitkomst zou zijn?
 • Ze hier heel druk zijn met het kijken naar hoe een ander het werk doet?
 • Alles hier in een paar versnellingen lager gebeurd dan dat wij gewend zijn? de meest gehoorde uitspraken zijn dan ook Hakuna Matata (geen zorgen) / Pole pole (slowly). 
 • Plastic hier een groot probleem is? Wat kunnen die Afrikanen er een enorme plastic rotzooi van maken.
 • Ondanks al mijn tevergeefse pogingen die ik gedaan heb om wat hardloopkilometers te kunnen maken, zoals een marathoner betaamd, de beste marathonlopers toch écht uit Kenia komen?
 • We aan populariteit hebben gewonnen bij de Arushianen doordat papa, als barmhartige samaritaan, schriftjes en pennen uitdeelde? In no time kwamen ze van alle straten aan gerend. 
 • We het ‘achtste natuurlijke wonder van de wereld’, ook wel de Ark van Noach hebben mogen ervaren, de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld? Het unieke ecosysteem, de prachtige natuur en de hoge wildconcentratie maken deze unieke krater het grootste amfitheater ter wereld.
 • Ik in levende lijven heb ondervonden dat je bij de evenaar sneller verbrand door de extra sterke kracht van de zon? 
 • Ik nooit echt terug ga naar een land omdat er zoveel andere vette dingen te zien zijn op onze planeet, maar als ik terugkeer naar Tanzania is het om de Kilimanjaro te beklimmen met mama? 😊
 • De gedichtjes uit deze blog slechts een paar flarden zijn om deze unieke reis aan te kondigen aan mijn vader. De hele aankondiging is op te vragen bij mij. 😉
 • Dit 100% een geslaagde trip was?
“Dus nu gaan we als volwassenen samen,
lekker oude tijden herleven, 
Zodoende kan ik nu al beamen, 
dat dit ons toffe, onvergetelijke herinneringen gaat geven.”
View Ngorongoro crater - Tanzania

18 thoughts on “The African dream! – Een jeepsafari door Kenia & Tanzania”

 1. Nou meisje, je hebt het weer buitengewoon verwoord. Het was adembenemend en fantastisch om het met jou te mogen beleven. Heel erg bedankt. Dit blijft me altijd bij.

  1. Hahah… hij is nog aan veranderingen onderhevig 😉 Tips zijn altijd welkom. Leuk, zo’n fan erbij, nog even en Strauss is ook om. 😉

 2. Rieky Schoenmakers

  Wat heb ik weer genoten van jouw schitterende foto’s.
  Nog meer ben ik onder de indruk van jouw bijzonder mooi reisverslag. Alsof je er zelf ook bij bent.
  Bedankt power vrouw!
  Liefs, Maxxx

  1. Haha… Ik heb hier nog een heel stel schitterende foto’s liggen. Binnenkort volgt een uitnodiging voor het bewonderen van het fotoboek, incl. een koud Safari biertje. 🙂
   Liefs en een zoentje van dit Schoentje.

 3. Wat een prachtige geweldige en mooie speciale momenten Vader en Dochter. En wat een mooie reis. Om jaloers op te zijn. Deze reis heeft vele elementen. De tijd samen, mooie gesprekken, en het zien wat onze mooie aarde heeft te bieden. Wat heb je het mooi opgeschreven Elle. En je vader is zeker een bijzonder mens net zoals jij dat bent. Dankje dat je dit met ons wilde delen.

  1. Ik kan deze geweldige, mooie en speciale momenten met de kids alleen maar aanraden. Dus als je nog tips nodig hebt tante… Papa is zeker een bijzonder mens, dat vraagt ook om bijzondere momenten tijdens een bijzondere reis. 😉
   Ik deel graag mijn vette reiservaringen. Er komt er weer een aan vanuit Zuid Amerika. 😉

 4. Anja Melis-Balvers

  Prachtig Elle. Wat leuk dat je dit samen met papa hebt gedaan, die dit dubbel en dwars verdient. Zo speciaal. Weer zoveel prachtige foto’s en wat kun je toch mooi je verhaal verwoorden. Je bent een kanjer net zoals je vader en de rest van jullie gezin xoxo

  1. Thnx! Ja het was ook echt super om papa zo te zien genieten. Dit is nog maar een kleine greep uit de vele prachtige foto’s. Je bent altijd welkom om langs te komen voor de rest. Maar je mag ook wachten op het fotoboek hoor. ;-). Thnx! Die kanjers zitten in de hele familie, tante. 😉

 5. Hey Elle!
  Wat een prachtige foto’s! Leuk om je verhaal te lezen en wat bijzonder om je reis met je vader te maken! Wellicht de kilimanjaro met je moeder;)

  1. Hey Marinda,
   Leuk, zal wel een hele andere reis zijn geweest dan jullie trip. Maar wat een goed idee. Ik ga het gelijk voorleggen aan mama. 🙂

  1. Een fantastische trip was het zeker. De mooie foto’s was een eitje want het is een heel fotogeniek gebied met al die beestjes. Thnx, volgend verhaal wordt waarschijnlijk vanuit Ibiza, na de marathon. To be continued! 🙂

 6. Wow Elle!
  Wat heb je dat weer mooi vastgelegd en vertaald! Prachtig! Ik heb meteen zin om ook een keer te gaan!
  Nog ff en je wordt nog uitgenodigd om dit soort tripjes te maken voor de aanstekelijke reviews die je ervan maakt Ik zal je in elk geval aanbevelen! Kan tante Riekske het volgende reisje mee!
  Groetjes van de summertjes! ☀️☀️☀️

  1. Leuk! Ik heb nog wel een paar goede tips voor jullie. 😉
   Hahah… dat zou wel tof zijn, zou een hoop schelen in de portemonnee. Gister een reis geboekt naar Zuid Amerika, dat zijn niet de goedkoopste tripjes, maar leveren wel goed fotomateriaal op!
   Zeker, de volgende trip mag mama mee, maar die is wat dichter bij huis, of ze moet instemmen om met mij de kilimanjaro te gaan beklimmen. 🙂

 7. Rosanne Timmermans

  Mooi reisverslag El!!
  Wat bijzonder om samen met je pa te doen, een prachtige herinnering voor altijd!

  1. Thnx Roos!
   Zeker, heel bijzonder. Ik kan het ook zeker aanraden! Maar over een tijdje neemt Dex jou gewoon lekker mee op een gave reis voor een prachtige herinnering voor altijd! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *