Lans Breda - Las Lanzas Marathon Breda

Alles was je moet weten over de Las Lanzas Marathon Breda

Laatste update: 06/04/’20

Ondanks dit heerlijke hardloopweer, hebben we helaas geen goed nieuws te melden.  Met pijn in ons hart moeten wij dit unieke initiatief, Las Lanzas marathon Breda, cancellen.

We hebben zo lang mogelijk gekeken naar zelfs de kleinste mogelijkheid om dit unieke hardloopevent door te kunnen laten gaan. Echter de ontwikkelingen omtrent het COVID19-virus volgen elkaar snel op, door dit voortschrijdend inzicht kunnen wij niet anders dan dit event van de hardloopkalender halen. Bij ons staat uiteraard de gezondheid van jou, onze andere lopers, vrijwilligers en toeschouwers centraal. 

We zullen het inschrijfgeld + eventuele bijdrage voor de shirts en donaties aan de twee goede doelen van de 40 van Breda deze maand op jouw rekening terugstorten. Mocht jij deze goede doelen (alsnog) willen steunen, dan kun je via de website een donatie doen. En dit bevelen we zeker van harte aan! 

Wij betreuren het ongemak, maar als er andere verantwoorde opties zouden zijn geweest, dan zouden we die ook zeker benutten. Zodra we dit event in een later stadium toch kunnen organiseren, dan zullen we jou als eerste op de hoogte stellen. 

Voor nu: Blijf lekker bewegen in je eigen omgeving (op een verantwoordelijke manier), zorg goed voor elkaar en blijf gezond!

Laatste update: 21/03/’20

LLMB volgt de ontwikkelingen inzake COVID-19 (corona-virus) op de voet. Onze eerste, en unieke, editie staat gepland voor 1 juni. Of we deze kunnen en mogen organiseren zal in de komende weken duidelijk worden. Tot die tijd blijven wij uiteraard werken aan de voorbereidingen.

Zodra er een definitief besluit wordt genomen, zullen wij dit zo snel mogelijk bekendmaken.
Vanzelfsprekend staat in onze besluitvorming de gezondheid van de sporters, toeschouwers en vrijwilligers voorop.

Breda heeft als stad enorm veel te bieden. Naast de gezelligste en beste binnenstad van Nederland (2017-2020), onderscheidt Breda zich op cultureel, muzikaal, uitgaans en sportief vlak. Alleen heeft Breda nog niet haar eigen marathon… Hoog tijd om daar eens verandering in aan te brengen! 
En het gaat gewoon gebeuren!!

Eenmalig mag jij je hardloopschoenen aantrekken om met ons mee te lopen, 42,2 km lang, door de prachtige plekjes die Breda en omstreken rijk is, langs de verschillende lansen! 
Wist jij bijvoorbeeld dat er in én rond Breda 67 lansen de twee grote belegeringsroutes markeren uit de tijd dat de Spanjaarden, de stad herhaaldelijk poogden in te nemen?

De feiten op een rij.

Wanneer: 1 juni 2020 (2e Pinksterdag)
Start: 9:00 uur bij Atletiekvereniging SPRINT
Inschrijven: https://inschrijven.nl/form/2020060151036-nl
Kosten: €20,- (exclusief Las Lanzas T-shirt €15,-)
Aantal deelnemers:  150 tot max. 250 (huidige stand: 107 deelnemers).
Route: Breda – Bavel – Teteringen – Terheijden – Prinsenbeek – Breda. De route zal later in een .gpx bestand beschikbaar gesteld worden. 
Bereikbaarheid: Bij SPRINT is gelegenheid om te parkeren. Echter is er een beperkt aantal plekken, dus ik raad aan om lekker op de fiets te komen. 
Kleedruimte: SPRINT is uitgerust met kleedkamers, douches en kluisjes die je kunt gebruiken. 

Waarom: Breda de allure geven van een marathonstad. En om het startschot te geven van de countdown naar de Vuelta a España (met zondag 16 augustus een etappe in Breda en omstreken).
Wat krijg je ervoor terug: een gezellige, historische en sportieve dag door de mooiste plekjes van Breda.
Belangrijk: Het is geen wedstrijd, dus er zal ook geen tijdsregistratie plaatsvinden. Echter krijg je na deze super toffe Bredase uitdaging wel een medaille voor een onvergetelijke herinnering. 

Vrijwilligers: We hebben nog vrijwilligers nodig om de mooie, Bredase route mee te fietsen of een drankpost te bemannen. Ben je iets minder sportief maar lijkt het je wel leuk deel te nemen aan dit historisch evenement dan zijn wij super blij met jou: Inschrijven kan op: werunlaslanzas@gmail.com

#werunLasLanzas

Social Media: Heb je vragen, opmerkingen of tips over dit sociale event, laat dan hieronder je reactie achter of kijk eens op onze sociale media kanalen:
Instagram: www.instagram.com/werunlaslanzas/
Facebebook: www.facebook.com/werunLasLanzas/
Mail: werunlaslanzas@gmail.com

Achtergrond

Liefde voor lopen, 
Liefde voor Breda,
Liefde voor geschiedenis.
Dit komt allemaal samen in de Las Lanzas Marathon Breda.
Het organiseren van een eenmalige marathon door de straten van Breda komt dan ook niet uit de lucht vallen. 

Het parcours voor dit hardloopevenement is gebaseerd op de plaatsing van de zogeheten ‘lansen’, opvallende palen die in de grond rondom het centrum van Breda verankerd zijn. Deze 70 palen vormen samen een cirkel van circa 42 kilometer, de afstand van de klassieke marathon. Op deze manier komt het Spaans-Nederlandse verleden al rennend tot leven. De ‘lansen’ staan namelijk op de plaatsen waar in 1624/1625 de kampementen stonden van waaruit het Spaanse leger de stad Breda heeft belegerd. Deze belegering was uiteindelijk succesvol en de overgave van Breda werd door de Spaanse kunstenaar Diego Velázquez vastgelegd op het kunstwerk ‘De sleuteloverdracht’, oftewel Las Lanzas. Het origineel hangt in het Prado museum in Madrid, maar een reproductie hangt in het Bredase stadhuis.

Las Lanzas Museo del Prado

2 thoughts on “Alles was je moet weten over de Las Lanzas Marathon Breda”

 1. Hoi!

  Als inwoner van Breda ben ik zeer geïnteresseerd.
  Echter ik zie op verschillende sites verschillende informatie over het evenement.
  Bij de een start het om 11 uur en de ander om 9 uur.
  Ook zie ik ergens staan dat je verzorging/bevoorrading zelf moet regelen. Elders zie ik weer dat er wel bevoorradingsposten zijn.
  Kunt u mij laten weten wat nou de werkelijke situatie is?

  Met vriendelijke groet,

  Luuk Somers

  0624808200

  1. Hallo Luuk,
   Leuk dat je zeer geïnteresseerd bent. Dan ben jij ook helemaal onze doelgroep want daar organiseren we het voor.
   Ja, ik was al erg enthousiast dat het al zo snel door verschillende media werd opgepikt. Maar het is natuurlijk niet handig als de informatie afwijkt.
   Het event begint om 9:00 uur.
   Er zullen drankposten zijn. Er worden momenteel ook verschillende gesprekken gevoerd of we ook versnaperingen kunnen regelen. Maar daar moet ik het antwoord nog even op schuldig blijven. Ik zal mijn blog dagelijks updaten en jou op de hoogte houden als er meer bekend is. Dus, to be continued.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *