Lighthouse - Rubjerg Knude fyr Denmark

Different, different, but same!

Ben je nog op zoek naar een Coronaproof, peperdure vakantiebestemming dichtbij huis? Zoek dan niet verder!  Met een afgetankte bolide, een dikke portemonnee en een paar mondkapjes kun je je helemaal laten meevoeren door de schone Deense natuur en even lekker genieten van de koude øls (of de warme Chai Lattes ;-)! Enjoy!
Roadtrip to Denmark

Different, different, but same!

Oké, het is iets anders dan ik me oorspronkelijk had voorgesteld. Het is geen Colombia, het is geen verre, lange bestemming zoals jullie van mij gewend zijn en ik kan jullie niet bijpraten over spannende, avontuurlijke feitjes over drugskartels. Maar de uitkomst is hetzelfde. Nieuwe bijzondere mensen ontmoeten, al dan niet hardlopend nieuwe paden begaan, nieuwe dingen ontdekken, tevergeefs proberen om maximaal te chillen met de mentaliteit “wat vandaag niet hoeft, doen we morgen”. En voor de gemiste exotische spanning heb ik de drugstaferelen uit “Ozark” via Netflix bijgekeken!

Een roadtrip door Denemarken leek mij een uitstekende optie nu onze lang naar uitgekeken trip door Zuid Amerika helaas geen doorgang kon vinden. Dus na wat voorwerk werd Pepper (mijn rode KIA Picanto) van zijn parkeerstal gehaald en waren we al snel Nederland uit.

Route:
Breda -> Hamburg (1) / Ribe (1) / Uglev (1) / Hirtshals (2) / Arhus (1) / Kopenhagen (2) / Bremen (1) / Den Bosch (1) -> Breda
Roadtrip Denmark

Hamburg (DE)

Harbor in Hamburg - Germany

Ribe (DK)

Stensbaekplantage - Ribe | Denmark

Uglev (DK)

Windmills Thyholm - Romo | Denmark

Skagen (DK)

Skagen - Two oceans meet each other | Denmark

Arhus (DK)

Kopenhagen (DK)

Copenhagen - Nyhavn - Denmark

Bremen (DE)

Bremen stadsmuzikanten

Zaltbommel (NL)

Zaltbommel from above | The Netherlands

Hamburg: Toffe én belangrijkste havenstad van Duitsland. Deze urban city heeft een internationale sfeer en er valt een hoop te ontdekken in de vele kleine zijstraten. Dit maakt deze miljoenenmetropool een ideale tussenstop en mooie gateway naar het hoge Noorden.

Hamburg - Harbor
Ribe - oldest city of Scandinavia | Denmark

Ribe: Het oudste stadje (710 na Christus) van heel Scandinavië. De inwoners benadrukken dit maar al te graag, omdat een ander stadje in Denemarken ook met deze eer wil strijken. Ribe is een klein plaatsje, maar wel met veel verborgen plekjes. Dat het een oud stadje was zag ik al gelijk toen onze buren (voor één nacht) hun hele antieke inboedel buiten uitstalden en te koop aanboden. Wat een oude meuk komt er uit die oude huisjes. Helaas heb ik geen antiek pareltje kunnen spotten voor onze gloednieuwe villa in de Parel 😉

Thyholm: Een gevarieerd en natuurrijk schiereilandje waar we met een soort Afsluitdijk naartoe gereden zijn. Een ideaal plekje om lekker je wandel- en hardloopschoenen aan te doen en het schiereiland te verkennen. Ook kun je hier genieten van de vele vergezichten naar de andere eilanden in de buurt. 

Hike in Thyholm island - Denmark
Skagen - Two oceans meet each other | Denmark

Skagen: Bij dit kleine, charmante plaatsje komen twee zeeën (Kattegat en Oostzee) bij elkaar. Dat dit een mooi uitzicht met veel passerende olietankers oplevert, was niet aan de aandacht van diverse toeristen ontgaan. Dus het was hier naast het geluid van de kolkende zee vooral druk met keuvelende mensen in allerlei talen over de mooiste (en droogste) fotoplek. Maar toch vond ik mijn fotoplekje het meest geslaagd. 😉

Arhus: Als Kopenhagen hot en happening is, is Arhus dat zeker ook! In 2017 werd deze stad benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. Helaas heeft de Corona pandemie flink toegeslagen in deze stad en waren niet alle hippe koffietentjes en barretjes open. We hebben wel de Arhus vibe mee kunnen krijgen en genoten van deze stad. Maar ook ‘on the road’ smaakte deze Deense lekkernijen goed. Zeker een aanrader!

From Arhus to Copenhagen Denmark
Roskilde - domkirke Denmark

Roskilde: Hoewel dit maar een korte tussenstop was op onze trip, heb ik wel ontzettend genoten van deze stad die bekend staat om het gelijknamige festival. De kathedraal, de wegen vol met keitjes, het geluid van de schoolkinderen dat kwam uit de vele openstaande ramen … Roskilde had de uitstraling van Ribe maar dan in een iets groter jasje. Niet voor niets liggen alle Deense vorsten en vorstinnen hier begraven. Alleen de nog levende koning wil niet naast zijn vrouw hier worden begraven…

Kopenhagen: De hoofdstad van Denemarken en dé ideale Deense stad om heerlijk per fiets te ontdekken. Kopenhagen kent vele verschillende wijken maar onze favorieten waren wel Vesterbrø (hippe en trendy tentjes) en Christiana (vrije kleurrijke staat in Kopenhagen).

Colorful Copenhagen - Christiana Denmark
Bremen - Germany

Bremen: Door een enorm lange file bij Hamburg deden we er even over voordat we deze stad op de terugweg bereikten. Maar het was zeker de moeite waard om hier even de stoppen. De bekende stadsmuzikanten komen hier vandaan en zij fleuren het centrum dan ook op. De rest van het Radhausplatz ziet er ook tof uit, maar duik vooral ook eens de vele zijstraatjes in.

Wist je dat...

 • Denemarken uit ongeveer 406 eilanden bestaat? Je bent dus niet echt in Denemarken geweest als je geen ferry hebt genomen.
 • Het Deense eilandenrijk een kustlijn heeft van maar liefst 7.300 kilometer, circa 5,6 miljoen inwoners telt en qua oppervlakte iets groter dan Nederland is?
 • De natuur in het Deense eilandenrijk zeer gevarieerd is? Van heuvels en fjorden in het hele land, tot aan duinen, meren en bossen landinwaarts. 
 • Je in Corona tijd veel reizende Denen tegenkomt die lekker op vakantie zijn in eigen land?
 • De Denen wel heel relaxed onder de Corona maatregelen zijn? Afstand is 1 meter, alleen in het openbaar vervoer zie je mensen met een mondkapje en je moet binnen in eetgelegenheden betalen, ook als je buiten hebt gegeten.
 • Denemarken erg vergelijkbaar is met Nederland als je kijkt naar het fietsgedrag? Ook Denemarken is echt een typisch fietsland met voldoende fietspaden en fietsers die snel en bekwaam invoegen.  Daarnaast zitten er geen irritante bellers op de fiets.
 • Denemarken historisch en spiritueel gezien het thuisland van de Vikingen is?
 • De ijsjes in Denemarken een stuk groter zijn dan in Nederland? 
 • Denemarken peperduur is? Al heb ik twee dingen gevonden die toch goedkoper zijn, dus voor de mondkapjes (€ 2,- voor 7 mondkapjes) en de benzine (€ 1,36, i.p.v. € 1,52 hier in Nederland), kun je best naar Denemarken rijden. Al hoef je niet op zoek te gaan naar de goedkoopste benzine, want deze is overal hetzelfde (10.09 kronen).

Uiteraard gingen ook in het natuurrijke Denemarken de hardloopschoenen mee. Ondanks het heuvelachtige landschap, de vele zweetdruppels die rijkelijk vloeiden in het zomerse Scandinavië, is Denemarken niet alleen een fietsvriendelijk, maar ook een hardloopvriendelijke omgeving. Dat lieten de vele hardlopers al snel zien. Vooral in Arhus en Kopenhagen leken ze uit elke zijstraat te komen! Daarbuiten liepen ze gewoon aan de kant van de grote weg waar auto’s met 60km per uur overheen raasden. 

Hopelijk volgend jaar een mooi verslag uit Zuid-Amerika!

Running in Thyholm

Met een reislustige groet, 
Elle

2 thoughts on “Different, different, but same!”

 1. Wat heb je mij weer blij gemaakt, met je mooie verslag en de schitterende foto’s.
  Ik ben iedere keer weer onder de indruk van jullie geweldige reisavontuur .

  Zoentjes van de schoentjes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *