De eerste ‘Las Lanzas Marathon Breda’ is een feit!

Een marathon met een gouden randje

Met de grootste Atletiekvereniging die Nederland rijk is en al die sportievelingen, inclusief onze eigen burgemeester Depla, in De Parel van het Zuiden is het toch een beetje gek dat Breda geen échte marathon kent. Zeker met de aanstaande komst van de Spaanse wielerronde “La Vuelta” naar Breda. Dit zou een mediageniek moment hebben moeten worden waarbij onze stad zich nog een keer voor één dag over zou geven aan de Spanjaarden. Daarom ontstond er ook de wens om sportieve side events te laten plaatsvinden. Evenementen die plaats zouden vinden in aanloop naar dit grote mediaspektakel in augustus 2020. Hierbij was door een aantal sportievelingen het idee voor een marathon dan ook snel geboren. En gezien de rijke geschiedenis tussen Breda en Spanje pasten al die Spaanse lansen (speren) die in en rondom Breda staan helemaal in het marathonplaatje. Helaas gooide de pandemie van het COVID-19 virus roet in het eten en werden we genoodzaakt onze sportieve ideeën af te blazen. Althans… wel in de vorm als hoe we die oorspronkelijk hadden bedacht. 

Enkele lansen langs de Bredase wegen 

Maar zondag 5 juli 2020 kwam het kunstwerk van Hans van Engen dan toch weer tot leven! De lansen die 18 jaar geleden geplaatst zijn in en rondom Breda, toen onze Parel 750 jaar bestond, kregen weer heel wat aandacht. Nog nooit zijn de lansen zo vaak gefotografeerd geweest als tijdens deze dag. Tenminste, ik heb zelf nog nooit zoveel beeldmateriaal toegestuurd gekregen van die verschillende kleuren speren in de grond als op die dag. 

Spinolakaart met Lansen in Breda
Spinola-route – Breda 750 jaar  [2002]

42,195 kilometer

Fietsend, wandelend of hardlopend kwam onze geschiedenis met de Spanjaarden weer tot leven. Anders als hoe we het oorspronkelijk gepland hadden, maar zeker niet minder motiverend. Al voor 6:00 uur was ik hardlopend op pad, met mijn ‘Las Lanzas’ t-shirt en Spaanse vlaggen opgespeld, om te beginnen aan een run van 42km en 195m. De zon was nog maar net op maar ik wilde de route nog even finetunen, ik wilde later nog ergens bij kunnen springen als het nodig was. Toen ik er 18 km op had zitten (met een fietsende routelezer, bevoorrader en supporter naast me) kwam het waterpuntje in zicht, na een korte stop merkte ik dat Breda wakker werd. De wegen werden drukker met fietsers voorzien van Spaans vlaggen, runners die hun Spaanse tenues uit de kasten hadden getrokken, wandelaars die met onze route in de hand de weg aan het uitpuzzelen waren. Er was op deze vroege zondagochtend ineens meer sportieve activiteit op de Bredase wegen dan dat ik gewend was. We hadden werkelijk geen idee hoeveel mensen ons initiatief hadden opgepikt en (een deel van) de Lansen route zouden voltooien. Een kleine 30 mensen waren al met mij in contact getreden hierover, maar verder hield mijn kennis op over de animo van deze spontane bedoeling. Maar na het rustpuntje kwamen we heel wat Spaanse vlaggen tegen, al wandelend, op de fiets en hardlopend waarvan ik geen weet hadden dat ze überhaupt van het bestaan van de Las Lanzas marathon afwisten. Hadden we nu al die mensen op de been gekregen waarbij we dachten dat er maar een handvol mensen mee zouden doen? Ietwat verbaasd door al het animo en de herkenbaarheid van “hardloopschoentje” (op de één of andere manier hadden ze dit dus opgeslagen), werd die verbazing alleen maar groter toen daarna de reacties kwamen, foto’s en filmpjes die werden toegestuurd van Bredanaars die onwijs genoten van de Bredase straten, de gekleurde palen in de grond, de uitdaging, maar ook de gezelligheid. Ook al liepen we alleen, of in kleine, verantwoorde groepen, we waren wel samen! Gemoedelijk en gastvrij. Gewoon écht op zijn Bredaas!

Gouden Lans Breda - sleuteloverdracht
Start - werunLasLanzas
Las Lanzas Marathon Breda - Fietsend
Spaanse vlag Lans Breda
Lans 3 of 4 - werunLasLanzas Marathon Breda
Hardlopen Las Lanzas marathon 2020
Las Lanzas Marathon Breda - outfit

Finishtijden van de marathonafstand

Bas Teulings
Elle Schoenmakers
Eric Martens
De Neel
Leo Jasperse
Leon Mahieu
Jaqueline le Sage
Marc Delgijer
Martijn Kegler
Marieke Jacobs
Tjeerd Talen

4:27:25
4:27:25
4:58:12
4:49:18
4:11:32
4:58:12
4:11:43
4:54:17
4:11:43
4:11:43
4:11:43  

Wellicht tot volgend jaar! Want als het aan het animo ligt en jullie positieve reacties zijn we volgend jaar weer gewoon terug!

Stay safe, stay healthy!
HardloopSchoentje / ZapatoCorriendo 😉

#werunLasLanzas

Social Media: Houd onze social media in de gaten voor updates. Mocht je nog vragen, tips of opmerkingen hebben dan horen we deze graag. 
Instagram: www.instagram.com/werunlaslanzas/
Facebebook: www.facebook.com/werunLasLanzas/
Mail: werunlaslanzas@gmail.com

Achtergrond

Liefde voor lopen, 
Liefde voor Breda,
Liefde voor geschiedenis.
Dit komt allemaal samen in de Las Lanzas Marathon Breda.
Het organiseren van een eenmalige marathon door de straten van Breda komt dan ook niet uit de lucht vallen. 

Het parcours voor dit hardloopevenement is gebaseerd op de plaatsing van de zogeheten ‘lansen’, opvallende palen die in de grond rondom het centrum van Breda verankerd zijn. Deze 68 palen vormen samen een cirkel van circa 42 kilometer, de afstand van de klassieke marathon. Op deze manier komt het Spaans-Nederlandse verleden al rennend tot leven. De ‘lansen’ staan namelijk op de plaatsen waar in 1624/1625 de kampementen stonden van waaruit het Spaanse leger de stad Breda heeft belegerd. Deze belegering was uiteindelijk succesvol en de overgave van Breda werd door de Spaanse kunstenaar Diego Velázquez vastgelegd op het kunstwerk ‘De sleuteloverdracht’, oftewel Las Lanzas. Het origineel hangt in het Prado museum in Madrid, maar een reproductie hangt in het Bredase stadhuis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *