Verona - Italy

Babymoonend Kroatië door…

Mijn buik begint zichtbaar te groeien, de vermoeidheid begint steeds meer toe te nemen door al die energie die het me kost om 24/7 een kindje te kweken. Met alle uitdagingen in het verschiet (werk / nieuw huis / nieuw kindje) klinkt een babymoon als een echte verademing!  Niet gek, want de babymoon is super hip en een veelgekozen uitje door aanstaande ouders. Nog even een laatste keer weg zonder dat onze twee paar ogen overuren hoeven te maken én nu we nog van een goede nachtrust kunnen genieten. 

Tijd voor een babymoon

Dus zo geschiedde. Na vele Teams en Zoom vergaderingen in onze home office, met een toenemende behoefte aan offline ontspannen hier buiten, zochten wij naar mogelijkheden in het buitenland om onze reisverhalen uit te breiden en buiten de gebaande paden te treden, voorlopig voor een laatste keer samen. Juist om ons weer helemaal op te laden zodat we weer fris en fruitig zijn voor een nieuwe periode. Na twee vaccinaties in de linkerarm, een gunstige kleurcode voor het grootste gedeelte van Europa… gingen we via een omweg het heerlijke Italië ontdekken, dat was het plan. Maar het duurde tot in de laatste vakantieweek voordat we hier aankwamen. Door de schoonheid, de veelzijdigheid aan natuur en onbekende pareltjes aan de Adriatische Zee zijn we uiteindelijk wat langer in Kroatië gebleven. 

Nog even samen genieten

Toch was deze vakantie anders dan anders: 
niet
omdat we – na al die verre wereldreizen naar avontuurlijke bestemmingen – nu binnen het vertrouwde Europa verbleven,
niet omdat we deze keer het vliegtuig hebben vermeden, maar gewoon onze rode bolide van stal hebben gehaald,
maar omdat er een mini, ook wel Ollie genoemd, mee ging. Wel nog lekker in de buik, maar dat maakte hem toch al een belangrijk deel van ons reisgezelschap. Want met 26 weken op de 9-maanden planning was hij al wel lekker actief en aanwezig. Al at hij nu nog lekker mee met wat ik smulde, hoefde ik niet op hem te letten, maar zorgde hij al wel voor wat gebroken nachten en een flinke dosis aan energietekort (al gaf ik daar natuurlijk niet aan toe!). 

Dus op naar mooie bestemmingen, via een flinke omweg omdat we, op een paar dagen na, nog niet welkom waren in Italië, belandden we in Kroatië. Een mooie bestemming voor een babymoon, zo dachten we.
Dus in drie weken hebben we heel wat kilometers afgelegd, heel wat grenzen overschreden en heel wat landen bezichtigd: 
Nederland (startpunt Breda) | België | Luxemburg | Duitsland | Frankrijk (Straatsburg) | Duitsland | Oostenrijk (Innsbruck) | Duitsland | Oostenrijk (Graz) | Slovenië | Kroatië (Zagreb, Brajdic Selo, Trogir) | Bosnië en Herzegovina | Kroatië (Dubrovnik) | Bosnië en Herzegovina | Kroatië (Zadar, Pula) | Slovenië | Italië (Udine, Verona) | Oostenrijk | Duitsland (München, Frankfurt) | Nederland (eindpunt Breda)

Kaart roadtrip Europe / Europa

Breda (NL)

Straatsburg (FR)

Innsbruck (AT)

Uitzicht vanuit Innsbruck

Graz (AT)

Graz - Oostenrijk | De Schlossberg met Uhrturm

Zagreb (CR)

Kerk in Zagreb

Brajdic Selo (CR)

Kroatië - Plitvice meren

Trogir (CR)

Trogir - Kroatië | Omringd door de blauwe Adriatische zee

Dubrovnik (CR)

Dubrovnik - Kroatië | Old town

Zadar (CR)

Pula (CR)

Amfitheater Pula in Kroatië

Udine (IT)

Winetour - Italy

Verona (IT)

Verona - Italië | Droneshot van de stad

München (DE)

München - Duitsland | Reisgenieten. Iedere vakantie een wereldreis! Surfen in hartje München. Golfsurfen op de Eisbachwelle in de Englischer Garten

Frankfurt (DE)

Breda (NL)

KROATIË

Ik dacht dat Kroatië een perfecte babymoon bestemming zou zijn. Naast de prachtige Dalmatische kust, fotogenieke panorama’s, exotische stranden en pittoreske dorpjes is het natuurlijk ook su-per voordelig. Dat eerste klopt volledig, maar dat tweede, niet helemaal. We konden toch veel minder geld besparen op de grote baby-checklist-uitzetlijst dan dat we dachten. Ook Kroatië gaat binnenkort (lees: 01/01/2023) over op de euro en dat merk je nu al in de prijzen. Maar aangezien geld moet rollen (anders hadden ze het wel vierkant gemaakt) hebben we heel wat mooie bestemmingen aangedaan. 

Zagreb
Tijdens hun nationale feestdag – 5 augustus – kwamen wij aan. En je zou een coronaproof feestgedruis verwachten als de Kroaten druk zijn met de viering van het bevrijden van het laatste stuk grondgebied dat door Serviërs bezet werd. Maar niks was minder waar! Straten, cafés, bussen … alles was leeg. Mensen waren ver te zoeken, omdat deze gevlucht waren naar de ‘sea side’ met deze vrije dag en de bijbehorende tropische temperaturen. Shops waren dicht en we hebben heerlijk de stad met zijn tweeën kunnen verkennen, ‘lege’ foto’s kunnen maken waar de meeste mensen een moord voor zouden doen, foto’s met zonder mensen erop. 😉

Brajdic Selo
We vinden het heerlijk om van de gebaande paden af te wijken en te gaan waar weinig mensen ons voorgingen. Maar om sommige indrukwekkende natuurverschijnselen kun je niet heen en deze moet je dan ook zelf gewoon ervaren, ook als er veel toeristen naartoe gaan. Dus gingen we al vroeg op pad naar de Plitvice meren om de grootste watervallen in een natuurpark te zien die op de UNESCO erfgoedlijst staan. We zijn lekker vroeg vertrokken zodat het met de mensenmassa’s nog relatief meeviel én de temperatuur enigszins aangenaam was om het park met 90 watervallen goed in ons op te kunnen nemen. 

Zagreb - Kroatië | Een leeg Gornji Grad
Zagreb - Kroatië - Kathedraal van de Maagd Maria
Plitvische meren - Kroatië
Plitvische meren - Kroatië | Watervallen

Trogir
De historische bezienswaardigheden, het middeleeuwse stadscentrum, de mooie stranden en de gezellige tentjes en shopjes, maken dit schiereilandje toch een toeristische plek. Aan de drukte in Trogir zijn we ontsnapt door verder te rijden naar een rustiger eilandje, waar de overnachtingen ook een stuk betaalbaarder waren. Zo konden we de hectiek met de stilte (en een hardlooprondje) afwisselen 😉 Trouwens, in Trogir zijn scenes opgenomen uit de beroemde serie Game of Thrones. Dus zowel in de ochtend, de middag als de avond was het gewoon vol met mensen op dit zonnige, broeierige eiland. 

Dubrovnik
Door de jaren (en de reizen) heen heb ik veel steden gezien, maar Dubrovnik spande wel de kroon. Het is één van de allermooiste- en best bewaarde historische steden ter wereld. Als je over de stadsmuren van het oude centrum loopt, stap je een hele andere tijd binnen. De nauwe, knusse straatjes, de eeuwenoude gebouwen met de schattige kozijnen. Het voelt alsof je op een filmset loopt en dus is het  ook niet gek dat Game of Thrones uitgerekend deze locatie heeft gebruikt om de serie tot een succes te maken. Al zal het me niks verbazen als juist de locatie de serie tot dit succes maakte. 

Dubrovnic - view of Kings Landing
Dubrovnik - Kroatië | Toffe smalle straatjes

Zadar
Na het zuidelijke puntje Dubrovnik hebben we weer 350 kilometers afgelegd om naar het Noorden af te reizen, Zadar. Een minder toeristisch stadje met heerlijke restaurantjes. En tevens een mooi plekje om lekker verkoeling te zoeken met deze temperaturen. Maar we konden deze eindbestemming van die dag niet bereiken zonder een toffe, kleurrijke stop in Sibenik, de enige stad die door Kroaten zelf is gesticht. Geen Griekse of Romeinse invloeden, maar Kroatische invloeden uit de 9e eeuw. Ze hebben het twee eeuwen voor zichzelf kunnen houden voordat de Hongaren het gebied bezetten. Daarna volgden andere volkeren totdat ze in 1995 hun stad met man en macht verdedigden. En tot op de dag van vandaag zijn ze uiteraard heel trots op hun eigen stad!

Pula
Kroatië heeft meer te bieden dan alleen mooie stranden en de azuurblauwe zee. Zo heeft de havenstad Pula een mooi, oud stadscentrum. En ook in de avonden bruist het en kun je lekker outdoor genieten van live muziek die lekker spontaan ten gehore wordt gebracht. De mensen die zich geroepen voelen om een dansje te maken, kunnen zeker de muziek aanvullen met ritmische bewegingen. Maar ook plaatsjes rondom Pula hebben we aangedaan voor leuke stopjes. Zo is het schilderachtige stadje Rovinj ook een echte aanrader voor een kleurrijke stop om lekker even te verdwalen in de kronkelende straatjes. Zoek van te voren wel even een goed en voordelig parkeerplekje want door de populariteit van Rovinj en de polonaises aan voertuigen, kan dit een uitdaging worden. Mocht je tips nodig hebben voor een goed parkeeradresje, dan hoor ik het graag 😉

Amfitheater Pula in Kroatië
Rovinj - Kroatië | Kleurrijke huizen

Hardlopen

Kroatië is niet de ideale bestemming voor hardlopers. Niet als je zwanger bent (ik), maar ook niet als de voorbereidingen voor een vlakke marathon in volle gang zijn (Rob). Met heel wat hoogtemeters en de steeds pittiger wordende trainingen voor een vlakke marathon zijn er heel wat zweetdruppels gevloeid bij ons. Uiteraard bestond mijn support uit het vroege opstaan (lees: 5:30 uur) zodat we in de vroege ochtend al een rondje konden hardlopen als het kwik op de thermometer nog niet boven de 25 graden uitkwam. En ik hobbelde lekker achter Rob aan. Het hardlopen was inmiddels meer overgegaan in joggen maar zo kregen Ollie en ik toch onze beweging…

Conclusie

Is Kroatië een goede babymoon bestemming?

0
op een schaal van 100

Omgeving -> Super, afwisselend, fotogeniek, dus een ideaal land om weer een mooi, uitgebreid fotoboek van te maken. En met een lang verlof voor de deur heb je hier ook alle tijd toe. 🙂
Afwisseling -> Een prachtige bestemming die je de mogelijkheid geeft je onder te dompelen in cultuur, te sightseeën, maar ook om te relaxen aan het strand. Dat laatste lukte me niet helemaal… Ik ben dan wel 26 weken zwanger, maar ik ben nog steeds een reislustige avonturier die geprogrammeerd is om te ontdekken! 

Afstanden -> Met een kleine 5.000 kilometer op de teller merk je achteraf dat het vrij vermoeiend is. Je  zwangere lijf moet toch voldoende rusten onderweg, de benen strekken, de doorbloeding laten stromen. Ook voelde ik na zo’n 3 uur in één houding achter een stuur mijn rug waarbij ik toch even een pauze moest inlassen. Dus de lange afstanden zijn zeker niet ideaal.
Tip: Zorg voor voldoende pauzes zodat je kortere afstanden kunt afleggen of probeer niet alles te zien en rijd niet helemaal door naar het zuiden. 
Vlakte -> De heuvelachtige uitzichten zijn schitterend, maar als je die al hardlopend, wandelend, of fietsend moet betreden dan merk je wel dat de kortademigheid het toch pittig maakt.
Tip: Met de auto zijn deze prachtige, heuvelachtige landschappen prima te doen.  
Temperatuur -> Met 37 graden op de thermometer, kan het lekker broeierig warm zijn,
Tip: ‘s Middags lekker een uurtje rusten in de airco is een echte aanrader (is me twee keer gelukt). 
Drukte -> Ook al bleven de Amerikanen en de selfiesticks dit jaar weg, dit werd helemaal goed gemaakt door een grote toestroom aan Europeanen waardoor Kroatië toch een drukke bestemming werd.  
Tip: Ga niet in het hoogseizoen!
Met deze tips in acht nemend is Kroatië wel degelijk een prachtige bestemming voor een babymoon!

Tips voor een Kroatische babymoon

* Dwing jezelf niet om te veel te doen. Een babymoon draait ook om je rust nemen en om ontspanning. 
* Een roadtrip kan prima als je zwanger bent, maar met zulke afstanden zou een combinatie met vliegen comfortabeler zijn. Controleer hierbij wel van tevoren het beleid van je luchtvaartmaatschappij voor zwangere vrouwen. 
* Wees op de hoogte van de gezondheidssituatie. Uiteraard hielden we de situatie omtrent corona daarom nauwlettend in de gaten. 
* De zon staat op standje 100 in de zomertijd, dus neem voldoende zonnecrème met een hoge beschermingsfactor mee en blijf uit de middagzon. Zelf bleef ik uit de zon, beschermde ik mezelf met crème tegen een zwangerschapsmasker en droeg ik overdag een pet. 

* Het belangrijkste: Geniet ervan!
Al snel breekt er een tijd aan dat de kans een stuk kleiner wordt om samen te reizen als jouw pasgeborene jouw wereld helemaal op zijn kop zet. Je reisstijl zul je moeten aanpassen aan je nieuwe rol als vader of moeder en de trips met zijn tweeën zullen waarschijnlijk heel zeldzaam worden.
Dus maak er een memorabele trip van zodat je helemaal klaar bent voor een nieuw tijdperk in je leven. Heel veel succes!

Wist je dat...

 • We in totaal 4.812 km hebben afgelegd in een kleine 3 weken? 
 • Kroatië echt fantastisch is, totdat je de auto ergens moet parkeren? 
 • Kroatië 1.185 eilanden kent, en wij er maar 1 bezocht hebben?
 • Het langste woord in het Kroatisch prijestolonasljednikovičičinima is, wat kleine troonopvolger betekent?
 • Kroatië vol zit met natuurwonderen? Bijna 10% van Kroatië bestaat uit 11 natuurparken, acht nationale parken en twee natuurreservaten.
 • Kroatië niet helemaal babymoon-vriendelijk is, maar wel degelijk de beste keuze als je wilt zonnebaden? Kroatië geniet van 2715 uren zonneschijn per jaar. Dat is meer dan in Sydney, Australië!
 • We nog voldoende redenen hebben om nog eens terug te gaan 😉

Met een reislustige groet, 
Ollie en Elle

2 thoughts on “Babymoonend Kroatië door…”

 1. Schoenmakers Rieky

  Hallo hardloopschoentje (s),
  Wat heb je weer een prachtig verslag geschreven met schitterende foto’s. Het is geen wonder dat jullie kleine manneku zo druk is, hij krijgt weinig rust met zo’n actief moedertje.
  Nog lekker nagenieten van deze babymoon , zodat je straks uitgerust kunt beginnen aan jullie nieuwe avontuur

  Liefs en zoentjes
  van de Aoferse schoentjes

  1. Haha… thnx! De prachtige foto’s waren dit keer het probleem niet, maar om iedere keer op die plekjes te komen. ;-).
   Yes, na deze babymoon gaan we over op de relaxstand… Wish me luck 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *