Azoren - Chá Gorreana Tea plantation

De Azoren – 50 tinten groen

Als je even helemaal weg wilt uit de dagelijkse routine, even wilt bijtanken, onthaasten, genieten van helemaal niks moeten, en opladen voor weer een heel nieuw jaar, dan is de Azoren een ideale bestemming!

Panoramic view Azores - Terceira island

Onbekend maakt niet onbemind!

The Azores - green nature

Weet jij waar De Azoren liggen?
Veel van de reacties die ik kreeg suggereerde al dat deze vulkanische eilandengroep nog vrij onbekend zijn, maar wat een pareltjes in het hart van onze Atlantische oceaan! Ongeveer 1.200 km van het vaste land vandaan, bevinden zich 9 groene, unieke eilandjes die je op een wereldkaart met je blote oog niet eens kunt waarnemen.
Ze hebben alle 9 hun eigen charmes maar kenmerken zich allemaal door de ruwe natuur, heerlijke eigen gerechten, groene vergezichten, goede hikes / mooie hardlooppaden door een gevarieerd landschap, vriendelijke mensen die een goed woordje Engels spreken, warme hotsprings om in de winter op te warmen, en… weinig toeristen! Een ideale bestemming om lekker te genieten van de rust. En dat slechts 4 uurtjes van ons verwijdert.

Als je op zoek bent naar bruisende feestjes, veel drank, enorme druktes en YOLO experiences dan is dit eilandenarchipel niet de juiste bestemming.
De 9 eilandjes die De Azoren heten en onderdeel zijn van Portugal hebben een prachtige natuur, zijn allemaal heel puur, maar ook allemaal totaal anders. Dus als je wat van je vakantiedagen opneemt om deze afgelegen plekjes te ontdekken is het aan te raden meerdere unieke pareltjes aan te doen.
Eilandhoppen kun je met mini vliegtuigen en in de zomer varen er ook ferries. Gezien er toch steeds meer toeristen komen, reizen er ook meer lokale bedrijfjes op die zeiltours aanbieden en waarbij je een week of twee mee kan varen.
Om de eilandjes an sich te verkennen kun je gemakkelijk zelf op avontuur, maar een kleine bolide met stevige adequate remmen is wel een must. Het openbaar vervoer is niet aanwezig of heel schaars en taxi’s vergt een stuk meer geplan. Door de kleinschaligheid hoef je ook nooit ver te rijden. Vanuit het midden van het grootste eiland is alles binnen een uur te bereizen, tenminste als de boeren hun koeien niet hoeven uit te laten… die nemen heel wat weg in beslag.

Eilandjes

Let op: In de winter (oktober-februari) is de keuze in eilandjes beperkter vanwege de lastige bereikbaarheid dus wij hebben het bij de twee grootste eilandjes gelaten.
San Miguel -> Ilha de Verde (groene eiland) is met 140.000 inwoners en met 62 km van west naar oost het grootste eiland. Hier is ook genoeg te doen en wij konden ons hier zeker een week uitstekend vermaken. Mooie uitzichten bij Sete Cidades (kratermeren). En wat een kleurrijk en knallend begin van het nieuwe jaar in de levendige haven.
Terceira -> het eiland met de meeste zonuren en het tweede grootste eiland met 56.000 inwoners en 113.000 zwartbonte koeien. Ook dit eiland kenmerkt zich door prachtige uitzichten over de weilanden, dorpjes en de ruige kustlijn (Serra do cume). Vergeet niet om in de vulkaan te wandelen (neem wel een regenjas mee).
Terceira - The Azores
Monte Palace Hotel - San Miguel - De Azoren

How to drone in De Azoren?

Wat leent deze natuur zich ideaal voor het testen van mijn nieuwe speeltje, de DJI Mavic Air drone.

 • Je hoeft je niet in zwetende posities te begeven en uren te klauteren met een drone om omgeven te zijn door de prachtige natuur.
 • Er zijn hier weinig tot geen restricties op het gebied van drone wet- en regelgeving. Alleen in de vulkaan kwam ik een herkenbaar sign tegen.
Ondanks alle adviezen in lukte het me helaas niet meer om thuis een testvlucht te maken, dus de eerste kilometers waren boven de theeplantage (Chá Ghorreana), groene velden () en Azoristische dorpjes (Angra do Heroísmo).
Tips die ik hier op de Azoren geleerd heb.
 • Azorische koeien vinden zo’n drone wel spannend dus vlieg op gepaste afstand.
 • Er kan ineens een windvlaag opkomen (het weer is zo veranderlijk als …) wees voorbereid en vlieg minder hoog.
 • De dorpjes kennen grote, dikke stroomkabels. Kijk hiermee uit.
 • Het kan voorkomen dat je door het heuvelachtige landschap de drone tijdelijk uit het oog verliest. Geen enkel probleem, vertrouw op de cameraview van de drone en jouw eigen droneskills om hierover/onder/op/in te vliegen.
Dronen in De Azoren
Travel light is onze reiswijze en met zijn tweeën pakten we 1 koffer in. Maar als een echte hardloper betaamd zijn mijn hardloopschoenen het eerste waar ik een plekje voor claimde in de koffer. Het is altijd weer een feestje om nieuwe omgevingen op oude hardloopschoenen te ontdekken. Athans in dit soort veilige landen.
Samen hardlopen in Lissabon

How to run in De Azoren?

De Azoren zijn mooi, groen en veelzijdig, dus ik moet bekennen dat als ik een rustig loopje had het prachtige landschap me weleens afleidde om toch even snel tussendoor een foto te schieten. Maar de Azoren, zowel het eiland San Miguel als Terceira, kent ook veel heuvels, bergen, ongelijke en onverharde wegen wat de runs ook zeker tot een uitdaging maakte. Met een kleine aanpassing van de tempo’s is het zeker een groene, indrukwekkende omgeving en kun je prima 67,1 km lopen in 8 dagen. Jammer dat ze hier nog geen marathon kennen. Dat zou een mooie sportieve manier zijn om gelijk het hele eiland te kunnen aanschouwen. Ik zie hier zeker mogelijkheden.

Wist je dat...

 • Er hier niks zo veranderlijk, zó onvoorspelbaar en zó lokaal is als het weer. Je hebt hier zo 4 seizoenen op 1 dag. Je kunt aan een local vragen wat voor weer het morgen wordt, maar niemand heeft hier een antwoord op, niemand weet het. De voorspellingen kunnen zonnig zijn terwijl het gewoon de hele dag regent. En in de ochtend kan de lucht helemaal blauw kleuren, terwijl het 10 minuten later met bakken uit de heldere, blauwe hemel komt vallen.
 • Een bezoekje aan de Azoren makkelijker wordt met de website SpotAzores.com. Op heel wat locaties hangen webcams en kun je realtime meekijken. Als je niks ziet door de mist die blijft hangen weet je dat je beter je reisschema kunt omgooien, is er wel een clear view hoef je ook de trip niet meer te maken want je kunt live meekijken. 😉
 • Hier twee keer meer koeien rondlopen dan inwoners?
 • Ze hier nog geen betaald parkeren hebben uitgevonden (uitgezonderd de twee grote steden), en ze gewoon midden op straat parkeren, auto, traktor, maakt allemaal niet uit.
 • Azorenaren, niet alleen trots maar ook, en zeer terecht, zuinig zijn op hun natuur en ze deze met veel respect behandelen? Afval wordt dan ook netjes gescheiden.
 • Ondanks dat het eilandjes zijn, alles een stuk goedkoper is dan de standaard Europese prijzen die wij gewend zijn? Zo betalen we voor 2 cappuchino’s en een heerlijke Portugese snack € 3,-
 • Ondanks dat er geen massa toerisme is, de airbnb’s steeds meer hun weg weten te vinden hier. Al nemen ze de goede service vaak wel heel letterlijk en doen ze een extra stapje voor het verkrijgen van die felbegeerde positieve reviews zoals ontbijt op bed, vaartochtjes met de boot, Gratis bananen in de eco bananen lodges. Mocht je adresjes nodig hebben, laat maar weten.
 • Alles makkelijk te behapstukken is met de auto. Niks is ver. Wel ten zeerste aan te raden om een auto te huren omdat het vervoer met openbaar vervoer onvoorspelbaar, lastig, onmogelijk of druk kan zijn buiten de grote steden.
 • Je de meeste kans op goed weer hebt in de maanden juni tot september en daarom waren wij er in december / januari. 😉 oké, er is meer nattigheid en het is wat frisser (nog steeds rond 15 graden) maar er zijn helemaal geen toeristen, de prijzen zijn nog voordeliger en je bent wat vrijer gezien je niks van te voren hoeft te boeken.
 • De Azoren (in hoofdstad Ponta Delgada op het eiland San Miguel) en Madeira een strijd hebben om de beste vuurwerkshow voor het nieuwe jaar. Ik kan beamen dat de show van De Azoren knallend, kleurrijk en super memorabel was met de beste zichtplaatsen en dichtbij het kleurrijke en knallende fenomeen. 
 • De Azoren gewoon alles heeft om juist enorme massatoerisme aan te trekken! Maar hopelijk gaat dat nog heel lang duren, want zonder heeft het veel meer charme! 😊
Fireworks - Ponta Delgada - The Azores
Firworks - Ponta Delgada - San Miguel

En, nog even dit...

Ga vooral niet haasten! Wat de Azoren voor mij ook zo memorabel maakte is dat je je hier begeeft in een oase van rust. En dit een inspirerende omgeving vormt om ook echt de tijd te nemen om te chillen en te relaxen. Deze ervaring behoort ook tot de ultieme Azoren beleving. Anders ben je er niet écht geweest.

Furnas - San Miguel - Azoren
Droonbeeld - Ilha Terceira - Azoren
Panoramic view Azores - Terceira island

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *