Lansen Breda

#werunLasLanzas (Marathon Breda) solo, jij ook?

Laatste update: 01/07/’20

We hebben hier niet stil gezeten en de route nog wat gefinetuned!


* Het pontje vaart zondag definitief niet, dus we hebben de alternatieve route wat ingekort en jij hoeft geen mondkapje en een euro mee te nemen. 

* In Prinsenbeek is een drankpost gestationeerd, deze is te herkennen aan de Vueltavlaggen, de muziek en veel water! Deze is niet te missen

* Let op: Niet alles is even makkelijk begaanbaar met de fiets. Zo is het rondje van de Spinolaschans en een stukje Mastbos niet ideaal als je geen mountainbike hebt, dus je zou er voor kunnen kiezen om deze over te slaan.

* Vergeet de Spaanse vlag niet uit te printen en op je borst/rug te spelden, zo komt de Spaanse / Bredase geschiedenis nog meer tot leven. 😉

Laatste update: 10/06/’20

De datum is bekend! Zondag 5 juli 2020.
De eerste Coronaproof marathon van Nederland na de lockdown. En voor iedereen toegankelijk. Alles mag: hardlopen, duo-loop, run-bike-run, fietsen, wandelen.
Let op:
* Geen inschrijving
* Geen organisatie
* Geen tijdsregistratie
* Wel zelfvoorzienend

Lans in Breda - LLMB
Laatste update: 31/05/’20

Na al die inspanningen, tijd, veel zweet en een grote dosis enthousiasme willen we toch graag de #werunLasLanzas route een keer lopen. Uiteraard met de RIVM regels in acht nemend. Mocht je zin hebben om ook aan te haken (ergens op de route waar het jou uitkomt) om deze route (deels) te lopen, dan ben je uiteraard van harte welkom. 🙂

Voor nu: Blijf lekker bewegen in je eigen omgeving (op een verantwoordelijke manier), zorg goed voor elkaar en blijf gezond!

Loop jij ook met ons mee?

Nu de wereld op zijn kop staat, nu de gezondheid en veiligheid van de hele wereldbevolking op nummer 1 staat, nu we een heel nieuw ‘normaal’ hebben, ziet onze wereld er heel anders uit. Heel anders dan in de tijden dat we dachten dat het organiseren van een marathon in Breda nog super tof en haalbaar zou zijn. Het lijkt alweer zo lang geleden…

Echter is het in tijden van #socialdistancing, en in tijden van #opafstand wel mogelijk om lekker even hardlopend een Bredaas luchtje te scheppen. We hebben het idee om deze route toch eens te lopen met de RIVM richtlijnen in acht nemend. Mocht jij het ook leuk vinden om de lansen af te gaan in en rondom onze Parel van het Zuiden, dan ben je uiteraard van harte welkom om solo (of in kleine groepjes, zoals wij het ook gaan doen) mee te lopen. 

De route langs de lansen stond al grotendeels vast, al waren we deze nog wel aan aan het finetunen. De afgelopen periode hebben we heel wat vragen gehad over het .gpx bestand, zodat deze route al bekend was onder de enthousiaste sportievelingen. Helaas kunnen we niet met zijn allen lopen, maar dat neemt niet weg dat we helemaal niet kunnen lopen. En het genieten van de mooie Bredase omgeving is toch leuker in de wetenschap dat er anderen zijn die (weliswaar op een ander punt) nu ook lekker aan het genieten (en een beetje afzien) zijn langs dezelfde route. 
De route is onder voorbehoud, gezien de kans aannemelijk is dat het pontje bij Terheijden niet vaart. De definitieve route zal ten minste een week voor de run hier online gezet worden. 

 

Route #werunlaslanzas

Alle feiten op een rij

Wanneer: Zondag 5 juli 2020, op een tijdstip dat jou uitkomt. 
Funrun: Geen organisatie, geen kosten, geen tijdregistratie, geen start, geen finish, geen… niks.
Belangrijk: Het is geen wedstrijd, en je mag lekker op je eigen gemakje lopen. Zorg zelf voor eten en drinken. Het gaat om de fun, het draait om het genieten van onze mooie stad en haar omgeving.
Start: Bij één van de lansen op de route waar je zelf wilt. Er zijn 67 lansen en zo spreiden we ons gelijkmatig.  
Aantal deelnemers:  Iedereen kan meedoen, hardlopend, run-bike-run, fietsend. Alles mag! 
Route: .Zowel een GPX bestand als een uitgeschreven routebeschrijving staan hierboven beschikbaar. Afwijken van de route mag. Maar als je deze route volgt loop je 42 kilometer. In de oorspronkelijke route zit ook een overtocht per pont in Terheijden. Het pontje vaart helaas niet en daarom hebben we de route aangepast. 
Tof: Print de Spaanse vlag op een A4tje en speld deze op je hardloopshirt. Zo kunnen we elkaar onderweg herkennen.

Spaanse vlag

#werunLasLanzas

Social Media: Houd onze social media in de gaten voor updates. Mocht je nog vragen, tips of opmerkingen hebben dan horen we deze graag. 
Instagram: www.instagram.com/werunlaslanzas/
Facebebook: www.facebook.com/werunLasLanzas/
Mail: werunlaslanzas@gmail.com

Achtergrond

Liefde voor lopen, 
Liefde voor Breda,
Liefde voor geschiedenis.
Dit komt allemaal samen in de Las Lanzas Marathon Breda.
Het organiseren van een eenmalige marathon door de straten van Breda komt dan ook niet uit de lucht vallen. 

Het parcours voor dit hardloopevenement is gebaseerd op de plaatsing van de zogeheten ‘lansen’, opvallende palen die in de grond rondom het centrum van Breda verankerd zijn. Deze 68 palen vormen samen een cirkel van circa 42 kilometer, de afstand van de klassieke marathon. Op deze manier komt het Spaans-Nederlandse verleden al rennend tot leven. De ‘lansen’ staan namelijk op de plaatsen waar in 1624/1625 de kampementen stonden van waaruit het Spaanse leger de stad Breda heeft belegerd. Deze belegering was uiteindelijk succesvol en de overgave van Breda werd door de Spaanse kunstenaar Diego Velázquez vastgelegd op het kunstwerk ‘De sleuteloverdracht’, oftewel Las Lanzas. Het origineel hangt in het Prado museum in Madrid, maar een reproductie hangt in het Bredase stadhuis.

14 thoughts on “#werunLasLanzas (Marathon Breda) solo, jij ook?”

  1. Thnx! Nou ja, spannend is het niet want met een mooie route die met veel zorg is uitgetekend en nagelopen moet het helemaal goed komen! 😉

 1. Het pontje is openbaar vervoer. Je mag dus behalve een euro ook een mondkapje meenemen . Corona-proof.

  Heb er zo n in!!!

  1. Klopt! Scherp Leo. Houd er ook rekening mee dat als het pontje vaart dit wel pas vanaf 11:00 uur is.
   Ik heb er ook zin in! 🙂

  1. Leuk dat je ook mee doet! En tof dat je al een shirt hebt. Als we te zijner tijd alsnog de #werunLasLanzas marathon organiseren waarbij het solo component vervangen wordt door ‘gezellig samen’ en we shirts laten drukken zal ik deze zeker in optie nemen. 🙂

 2. John van van Emden

  Ik vrees dat het pontje niet vaart. Ik las dit bericht op internet: Het pontje Mark dat normaliter vaart tussen Breda en Terheijden blijft het hele seizoen ook aan de kant liggen. “Zolang de anderhalvemeter-maatregel van kracht blijft, varen wij niet”, licht Dirk Recter toe. “Veel van onze vrijwilligers zitten in de risicogroep en per keer zouden we slechts twee mensen kunnen overzetten.”

  Dat betekent dan de route zonder pontje, en dus 2 bonuskilometers;-) Gaaf!

  1. Hallo John, we zijn nog even bezig om te kijken of er een mogelijkheid is om zondag een dagje het pondje te laten varen. Hier zullen we vandaag uitsluitsel over krijgen en dan publiceer ik dat gelijk op de website. Maar twee bonuskilometers kan altijd, met of zonder pontje ;-). We hebben nog heel wat lansen niet in de route, dus we kunnen de bonuskilometers ook ophogen hoor. 😉

 3. Supertof!
  Tot welke tijd staan de lansen er? En hoe werkt het met de route als je geen Garmin hebt, is daar een tip voor? Ik wil hem gaan fietsen!
  Veel plezier en succesallemaal!

  1. De lansen blijven voorlopig staan want zoals het er naar uit ziet komt La Vuelta over twee jaar, mits het allemaal doorgaat en gaan pandemies uitbreken, écht onze kant op. Dus dan moeten we natuurlijk nog een mooie marathon kunnen houden. ;-). Je kunt de route ook uitprinten en meenemen: https://www.hardloopschoentje.nl/route-las-lanzas-marathon-breda/ Vanavond zal de laatste hand gelegd worden aan de route. Er zijn wellicht stukjes bij die wat lastiger te fietsen zijn (stukje Mastbos kan rul zand liggen), dus een mountainbike zou super, anders kan ik ook even kijken of we de onverharde stukken kunnen aangeven.
   Jij ook heel veel plezier en geniet lekker van de historie door onze Parel van het Zuiden. 🙂

 4. Kees van der Velden

  Mooi initiatief. Had mijn mountainbike al op zolder staan, maar nu er weer afgehaald. Ben er bij morgen. Hopelijk velen met mij.
  Misschien volgend jaar (of 2022) nog een keer in het kader van de Vuelta ?

  1. Wat goed om te horen Kees!! We hebben toch al heel wat positieve reacties gehad, en dat voor een event dat was afgelast. Dus des te leuker dat jullie allemaal zo lekker enthousiast zijn over dit sportieve initiatief. Er is zeker een kans dat La Vuelta in 2022 écht naar Breda gaat komen dus dan willen we zeker kijken of we dit op grotere schaal en wel echt ‘samen’ kunnen herhalen! Incl. pontje ;-). Dan hebben we ook nog even om de route helemaal te finetunen en fietsproof te maken (voor mountainbikers is het goed te doen hoor). 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *