Bergachtige roadtrip met een dreumes

Een heerlijke leeftijd! Net baby af, maar toch nog niet zelfstandig. De wereld volop aan het ontdekken, overal met die lekkere vingertjes aan zitten, overal met die ietwat spekkerige beentjes opklauteren. Deze ‘nieuwe vakanties‘ vergen wel wat meer energie van mij als moeder. Anders dan een baby moet Timo nu wel echt vermaakt worden, zowel onderweg als op de bestemming. Wat besef ik nu hoe eenvoudig het eigenlijk was om er lekker met zijn tweeën op uit te gaan… 😉

Whiehaaa - Eerste stop - Valleroy in Frankrijk
De kleurrijke wereld van een dreumes

Met een dreumes in huis veranderen je prioriteiten. De backbackreizen naar verre oorden, de avonturen naar afgelegen wifi-loze gebieden (met toffe hardlooppaadjes), de risicovolle trips naar ietwat gevaarlijke bestemmingen, zijn nu toch echt even van de baan! En dat is ook helemaal prima. Die behoefte is er ook zeker niet, want het ‘nieuwe reizen’  is er zeker niet minder kleurrijk op geworden. Integendeel. Wat ziet het leven vanuit de onschuldige ogen van een dreumes er toch tof uit. Die puurheid en onbezonnenheid, heerlijk! En die spontane knuffels waarmee ik vaak verrast werd deze trip, maakte de driftbui van drie minuten geleden weer snel vergeten.

Om echt de Franse Alpen in te gaan, te genieten van het prachtige berglandschap, de vibes van de sportieve Tour de France renners te voelen, honderden kleuren van de natuur te spotten, de gezonde berglucht in te ademen, uitdagende routes te rijden of te hiken en leuke activiteiten bij aangename temperaturen… dit was nog wel even een ritje. Maar met wat toffe stopjes is het een ideale en prachtige bestemming met een dreumes. 

Heerlijke eerste stop in Frankrijk

Stop 1: Valleroy (FR)

Een autorit van 3,5 uur is helemaal perfect voor een mooie eerste stop. In het dorpje is niet zo heel veel te doen, maar de mooie natuurrijke omgeving en het lekkere bakkertje in het ‘centrum’ zorgen voor een echt gevoel van rust en een goede (hernieuwde) kennismaking met Frankrijk.

Mooie hardlooproute in Besancon-city

Stop 2: Besançon (FR)

Een heerlijk, levendig stadje waar het centrum op een schiereiland ligt. Je kunt dit goed zien vanaf de citadelle die zich uitstrekt over de stad, maar een hardlooprondje kan je hier ook een goed beeld van geven. De ligging aan de Doubs en het gezellige centrum zorgen ervoor dat dit een echte stop to go is als je nog nét niet in de Alpen wilt zitten, maar wel Zwitserland binnen handbereik wilt hebben.

Stop 3: Reignier-Esery (FR)

Een ideale uitvalbasis om naar de meest prachtige gebieden in de Alpen toe te gaan. Hier hebben we met gemak een week doorgebracht met dagelijks een indrukwekkend, prachtig en actief programma. Genève, in de Zwitserse Alpen, ligt letterlijk om de hoek! Een leuk, levendig stadje, maar gezien het één van de duurste steden van Europa is, was één dagtripje helemaal voldoende voor ons. Wil je de besneeuwde bergtop van de indrukwekkende Mont Blanc bekijken? Chamonix ligt op een iets verdere rijafstand maar nog steeds binnen handbereik. Waar je ook kijkt, je bent op ooghoogte omgeven door (besneeuwde) bergen, op luchthoogte omgeven door paragliders wat prachtige plaatjes opleveren. Annecy, ook wel Venetië van de Alpen genoemd, stelt je zeker niet teleur. Ik kreeg al de tip hier naartoe te gaan en wat een charmante, kleurrijke en levendige stad is dit! Kijk wel goed wanneer je gaat. Wij kwamen midden in het feestgedruis binnenvallen waar het festival ‘du lac’ (wat ruim 200.000 bezoekers trekt) op het punt stond te beginnen. Hierdoor waren we wat extra tijd kwijt met het vinden van een parkeerspot en een restaurantje waar geen rij was van minimaal 75 minuten. Andere hotspots in de buurt van Reignier-Esery die de moeite waard waren voor een bezoekje: Yvoire (staat bekend als één van de allermooiste dorpjes van Frankrijk, en ik snap ook helemaal waarom!),  Evian (één en al gezelligheid om met z’n allen de flessen te vullen met het natuurlijke en verfrissende bronwater) en Les Lindarets (het gemoedelijke dorpje waar de geiten lekker loslopen en gezellig met jou mee de kroeg ingaan).

Meer in Genéve - Zwitserland
Geneve - schaken
Water tappen in Evian - Frankrijk
Bergen in Chamonix - Mont Blanc
Bergen in Chamonix - Waar is de Mont Blanc?
Kunst bekijken in Yvoire - Frankrijk
Viewpoint Annecy met paraglider
Kleurrijk Annecy-city
Drukte in Annecy - Festival van het meer
geitjes spotten in Lindarets het geitendorp

Stop 4: Biel / Bienne (CH)

Samen ijsje eten in Biel / Bienne

Dé klokkenmetropool vol traditie waar ze erg trots op zijn. Het is dan ook de thuisplaats van: Swatch, Rolex, Omega, Tissot, Movado en Mikron. Maar dit stadje heeft voornamelijk mijn hart gestolen door de veelzijdigheid – het is rijk aan architectuur, cultuur, geschiedenis, een goede gastronomie, én mooie hardlooproutes. Een fijn, klein stadje aan de Bielersee waar de Duitstalige en Franstalige Zwitsers samenkomen, er wordt dus zowel Frans als Duits gesproken (borden, evenement aankondigingen, benamingen in supermarkten worden altijd in twee talen weergegeven). Zo kan het gebeuren dat je bij een supermarkt te woord wordt gestaan door een Duitssprekend iemand terwijl je zelf Frans spreekt. Geen enkel probleem voor de Bielenaren, ze passen zo even hun spreektaal aan! De prijzen waren wel zoals we die van Zwitserland kennen … duur! Maar de croissants en ijsjes smaakten hier niet minder om.

Stop 5: Metz (FR)

Zonnebrilletjes in Metz - Frankrijk

Een uitstekende stop om onze trip mee af te sluiten. Een leuke vestingstad waar er sprake is van zowel Franse als Duitse invloeden. Dit was bijvoorbeeld te zien op de menukaarten van de restaurants die Duitse gerechten serveerden. De sfeer in de stad was top te noemen, een Franse bbq met bijbehorende accordeonmuziek galmde over het plein voor de kathedraal.

Tips voor een onvergetelijke break met een dreumes

Stopjes onderweg 
Een roadtrip is een goede manier om er lekker even op uit te gaan met een dreumes omdat je dan ook alle vrijheid hebt. We hadden ook zeker niet alles van te voren vastgelegd zodat we ook flexibel waren in de activiteiten, de stopjes en de verblijfsduur. We hebben het lekker rustig aan gedaan en onderweg naar de Franse Alpen (876 km) hadden we twee stopjes gepland om in die plaatsen ook elk twee nachten te verblijven. De reis is immers de bestemming en het is fijn voor de kleine man om even te acclimatiseren voordat we verder gaan. Ik merkte dat zo’n tripje wel een rollercoaster is voor Timo. Alles wat vertrouwd was, is er ineens niet meer. Een nieuwe omgeving, een nieuw bed (met uiteraard wel zijn favo knuffeltje Wollie en zijn onmisbare ‘tuttie’), andere geluidjes, luchtjes, en spulletjes van onze hosts waar hij vanaf moest blijven. Dus na een autoritje (rond 3 uur, max. 4 uur) hebben we een dag ingelast om lekker op pad te gaan met de kinderwagen en de omgeving te verkennen, alvorens we weer verder trokken.  

Rekening houden met zijn ritme
We hebben steden en prachtige plekken verkend, de lekkerste lunchtentjes getest, en dit afgewisseld met toffe uitjes voor Timo. Zo kon hij zich helemaal uitleven in Magic World (Amnéville), Island of Tortuga (Vétraz-Monthoux), de nabije speeltuinen of in het geitenstadje Les Lindarets. De dagen waren afgestemd op zijn dagritme en met één slaapje per dag was daar zeker goed omheen te plannen. We maakten een enkele keer wel eens een misrekening die voor ons allen niet gunstig uitpakten. Door de drukte in Annecy liepen we nogal wat vertraging op, voor ons niet erg, maar met een dreumes die net iets minder flexibel is was het even improviseren. Dus dat werd een middagdutje in de buggy (in ligstand), maar daar dacht hij anders over. Dat was dus ook eenmalig want die middag was wel wat minder gezellig dan we gehoopt hadden.

Geitendorpje hoog in de Franse Alpen

Stel je verwachtingen bij
Op insta ziet zo’n vakantie er altijd super tof uit. Na de eerste beelden die ik gedeeld heb, kreeg ik al toegespeelde jaloerse reacties. We hebben wel een leuk kind gemaakt, maar die lieve dreumes van ons die is net als ieder andere dreumes wel eens humeurig als hij moe is, heeft wel eens een driftbui als het mij helemaal niet uitkomt. Huilt ook gewoon op momenten als hij zijn zin niet krijgt. Hij heeft ook last van doorkomende tandjes waardoor hij even niet lekker in zijn vel zit, heeft gewoon een eigen willetje, en dat is niet altijd mijn willetje, eentje die ook wel eens veel energie vergt, net op het moment als je die energie er nét uitgelopen hebt. Eentje die op onmogelijke momenten aandacht vraagt om gedragen te worden. Hij kan ook zeker wel eens lekker dwars zijn, zoals een echte dreumes betaamd. Maar wat was het toch een heerlijke vakantie, eentje die zo in de fotoboeken kan… Het geheim is dan ook wel om erg flexibel te zijn en goed mee te kunnen bewegen met de verschillende situaties. Dus als het een keer niet lukt om lekker de hardloopschoenen aan te trekken, of meneertje vervelend is omdat hij zijn middagslaapje niet wil doen dan passen we daar de rest van de dag lekker op aan.

Note to self

√     #notetoself: Je bent  24/7 bij elkaar. Dus zorg voor een buitenruimte (vanaf 3 aaneengesloten dagen op dezelfde plaats), zodat de kleine man niet binnen overal aan hoeft te zitten, maar ook even buiten zijn ei kwijt kan.

√     #notetoself: Neem voldoende speeltjes mee (en ook een paar nieuwe items). Een dreumes is snel uitgespeeld en altijd op zoek naar iets nieuws te ontdekken.

√     #notetoself: In Frankrijk gaan de restaurants pas open als het slaaptijd is voor Timo (niet voor 19:00 uur), dus het vergt iets meer uitzoekwerk en daarnaast is het fijn in het kader van flexibiliteit regelmatig zelf voor het gezonde eten te zorgen. Om de maaltijden gezond te houden zorg voor accommodatie met een eigen keuken waar ik de gezonde maaltijden zelf kan bereid. En ook leuk, want soms had ik hierbij ook nog hulp van de kleine smuller zelf!

√     #Notetoself: Trek de volgende keer wat extra tijd uit om het onderkomen weer piccobello op te leveren, want dit neemt met een dreumes altijd meer tijd in beslag (je moet hem in de gaten houden voordat hij met zijn kleine vingertjes iets kapot maakt / alles wat jij hebt ingepakt, pakt hij weer haarfijn uit / hij wil aandacht en gooit zijn traantjes in de strijd als je hem niet draagt). Dus de volgende keer toch iets meer tijd voor dit proces nemen. Maar hé! Het is vakantie. Alle tijd!

√     #Notetoself: Wanneer Timo slaapt, slaap dan ook mee. Het is me in twee weken tijd welgeteld drie keer gelukt om ook lekker even te rusten. Zo’n vakantie is net even iets intensiever, dus eigenlijk best een goed idee om tussen de middag ook even op te laden, zodat je je daarna weer helemaal volledig met de overactieve dreumes mee kan doen.

Toch jammer!
Jammer, dat naarmate je ouder wordt, je ook een stuk impulsiviteit, kinderlijkheid en spontaniteit verliest. Timo stapt gewoon op iedereen af (helemaal als ze een hond hebben, maar ook oudere dames die alleen zitten en net even een dreumes uitspatting kunnen gebruiken, dit voelt hij uitstekend aan). Zo zat hij ineens op schoot bij een oudere dame in de lunchroom die door onze kleine charmeur toch even een lunch had waar ze met een grote glimlach op terug kan kijiken! Hij pakt iedereen in met zijn lieve lach. Met een dreumes krijg je wel veel aanspraak zodat ik in het half Frans / half Engels vragen kan beantwoorden over dit charmante mannetje… Dus mijn Frans is toch weer iets verbeterd… 

Next trip: Canada!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *