Met een baby op vakantie

Babyproof op vakantie

Een nieuw gezinslid brengt veel veranderingen met zich mee. Zowel in het dagelijks leven, maar natuurlijk ook bij het plannen van een vakantie. Je wilt er immers voor waken dat een heerlijk ontspannen, gezellige, relaxte break uitmondt in zenuwslopende spanning en teleurstelling. Na 8 maanden hebben we inmiddels het slaapritme van Timo te pakken en kennen we de behoeftes van deze kleine huisgenoot. Dus helemaal klaar om ons eens met zijn drieën eens in een andere omgeving te begeven.

Dronefoto DJI Sjealland - Denemarken
Baby in Odense Denemarken
De laatste vakantie die langer dan een week duurde was Timo nog druk aan het rondspartelen in de buik. Toen had ik al het vermoeden dat dit wel eens een druk mannetje zou kunnen worden. En nu, nu ligt hij lekker rond te spartelen… ja, waar niet eigenlijk. Toen we last minute op zoek gingen naar een babyproof bestemming waar we prachtige vakantieherinneringen op kunnen doen (niet te heet, afstanden die te overzien zijn, mooie bestemmingen en lekkere food stops) kwamen we al snel uit op Denemarken. Het land waar je je baby gewoon buiten laat staan als je zelf even ongestoord en in alle rust wil lunchen…

Van tevoren hebben we zorgvuldig de overnachtingsadresjes uitgezocht waarbij de belangrijkste criteria waren:
1) de onderlinge afstand moest al rijdend te overzien zijn (max. 450 km) en
2) er moest een reiswieg en goede diepvries aanwezig zijn. 

En zo gingen we op pad. Vanuit Breda lag onze eerste verblijfplaats tussen Bremen en Hamburg (na zo’n 440 km), het tweede stopje hadden we net over de grens gepland (na 295 km) om van daaruit via Odense voor een aantal nachten naar de regio Sjaelland te vertrekken (230 km). Zeker aan te raden om ook een aantal dagen op een plekje te verblijven en al helemaal als je bevroren borstvoeding op moet maken… Van daaruit hebben we verschillende uitstapjes gemaakt (Odense / Kopenhagen / Lund (Zweden) / Roskilde). Op de terugweg hebben we ongeveer dezelfde afstanden aangehouden en was de eerste overnachting in een klein plaatsje voor Hamburg (411 km) en de tweede overnachting bij een B&B in Opende (Nederland) na 355 km, zo’n 230 kilometer van onze eindbestemming Breda vandaan. 

In totaal hebben we met zijn drieën toch 2.420 kilometer in onze rode bolide doorgebracht. Genoeg tijd om hier afscheid van te kunnen nemen. Ondanks dat alles net paste, wordt het nu toch echt tijd voor een racemonster dat beter past bij deze gezinssituatie. 

Good to go?

Hahaha… van: “Heb jij nog een toffe route gevonden om hard te lopen?”, “Hoe laat zullen we dan opstaan?”, naar: “Had jij Sophie (de giraf) al in de Roys Royce van Timo gelegd?” en “Ohw, heb jij de luiers in de luiertas nog bijgevuld?” De prioriteiten liggen net even anders 😉  

Sophie de Giraffe fan
Jaegersborg Dyrehave - Herten spotten Denemarken
Uitstapje naar Lund - Zweden
Tour de France in Roskilde - Denemarken
Dronefoto DJI - Sjealland Denemarken

Tips voor een perfecte eerste gezinsvakantie

  

 

Neem lekker de tijd: 
Normaliter hebben we voordat onze dag echt gaat beginnen er al een hardlooprondje en een douchsessie op zitten om 7:00 uur. Nu vertrekken we vaak pas rond 10:00 uur als de kleine man al van twee voedingen gesmuld heeft. Dan is hij lekker vrolijk en is hij helemaal klaar voor de nieuwe indrukken van de dag. Meneertje bepaalt tegenwoordig onze gehele, nieuwe agenda, en dat is ook super prima. 

Zorg voor leuke eetstopjes:
Je besteedt meer tijd aan het consumeren van eten met zo’n klein reisgezelschap dan aan iets anders. Hij eet immers zo’n 5 tot 6 keer per dag, en het is een lekkerbekje ;-), Dus dan is het zeker aan te raden ook een lekker tentje uit te zoeken waar wij ook nog aan onze heerlijke trek komen.

Nelle's Coffee Odense - Denemarken
Neem alle babyhulp gewoon aan. 
Baby’s doen het erg goed in Denemarken en ineens is iedereen een stuk aardiger tegen je. Met een baby kan het betreden van een café met een kleine ingang én trapjes namelijk lastiger zijn door die ietwat grote kinderwagen. Dus pak gewoon alle hulp die je wordt aangereikt.  

De reis is de bestemming
Voordat we in Denemarken aankwamen hadden we er al wel wat dagen opzitten. De reis zelf, de gezelligheid onderweg, het onverwachte is nog mooier dan de eindbestemming, dus geniet daar ook lekker van. Laat je eigen agenda lekker los. Denemarken leent zich uitermate voor vrijheid 🙂

Zorg voor een aparte ruimte voor de mini
Een vriendin adviseerde mij nog dat het handig is om een eigen kamer voor de mini te hebben. Dit hadden we niet altijd, maar nu snap ik wel waarom ik dat advies kreeg. Als Timo ‘s avonds met zijn ogen dicht de dag aan het doornemen was, is het zeker fijn zelf ergens anders te zijn. Door het aangename weer hebben we veelal lekker in de buitenlucht kunnen vertoeven, en zo toch gebruik kunnen maken van een extra ruimte. 

Zorg voor een geschikte auto!
Haha… met een KIA Picanto was het nog wel een uitdaging om alles erin te krijgen. Dus alle hoekjes van de auto werden goed benut. Rob en ik deelden één koffer en de rest lag vol met de spullen van Timo. Kinderwagen, eten (de bevroren melkjes namen nogal wat plek in beslag en dit was ook een hele challenge dit iedere keer weer op de plek van de bestemming te krijgen), linnen, kleertjes, speeltjes. 
Bij terugkomst hebben we gelijk een nieuwe auto gekocht! Dus we zijn weer helemaal klaar voor de volgende vakantie. 

Wist je dat


√ 

Campingbedjes helemaal de bom zijn, wat een uitvinding!
Elke Deen fan is van baby’s en dit graag (non)verbaal laat merken?
Denemarken helemaal is ingericht op baby’s? In de restaurantjes en bars zijn de wc’s uitgerust met verschoonmatjes. In winkelcentra heb je hiervoor hele babyverschoonkamers. En niemand kijkt je raar aan als je vraagt om een flesje op te warmen? Ze doen dit ook vaker want niemand heeft instructies nodig. 
Je jouw baby gewoon buiten kunt laten staan als jij lekker in alle rust wilt gaan lunchen.
Denemarken al meermaals is uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. En wat voelden we ons gelukkig daar ;-). Snel maar weer terug… 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *