Aquarium Toronto

Dreumeslife – Citytrip en roadtrip in één

Eerste stempel in zijn jonge paspoort...

Vakantietijd! Normaliter rijden we met de kleine man nooit langer dan 4 uur achter elkaar want dan is het tijd (vindt hij althans zelf) voor een break. En ondanks dat hij naast een paar woordjes nog niet echt sprak, wist hij dat altijd toch wel goed kenbaar te maken. Aangezien hij nog geen twee jaar was, dachten we dat het een goed idee was om op een toffe vliegvakantie te gaan. Bij het uitzoeken hiervan hadden we een heel eisenpakket, maar hoe we erbij kwamen dat we max. 8 uur wilden vliegen naar een bestemming op één én dezelfde vlucht? 8 uur lang, met z’n tweeën (Timo en ik – vanwege de volle vlucht zat Rob niet bij ons), op 1 vierkante meter is toch best een uitdaging met een actieve dreumes die nog geen 5 minuten aan tafel kan blijven zitten om zijn brood op te eten. Maar toch is het me alles meegevallen. Dit kwam bovenal doordat onze charmante dreumes de (vlieg)show stal. Timo ontpopte zich als een ware entertainer. Hij had het te druk met de medepassagiers om al zijn vliegtuigcadeautjes die ik zorgvuldig had uitgezocht uit te pakken om mee te spelen. Hij heeft heel wat complimenten in ontvangst mogen nemen van de crew en van de medepassagiers die in onze omgeving zaten. Op de heenweg dan, de nachtvlucht op de terugweg waren de passagiers net iets minder gecharmeerd van onze dreumes die deel uitmaakte van #teamnosleep terwijl de anderen wel lekker even hun nachtrust wilden pakken. En ondanks dat hij niet echt huilde, liet hij de andere passagiers wel horen dat hij ook gezellig aan boord was.

Paspoort baby met eerste stempel
Bye, bye - on the airport

Toronto - ook wel TO genoemd

Deze miljoenenmetropool met ruim 2,7 miljoen mensen (in de grotere omgeving zelfs ruim 6 miljoen) is makkelijk te bereizen met een kind. Ondanks dat we een auto gehuurd hadden, was alles down town ideaal met de metro, bus of tram te bereiken. Daarnaast was het voor Timo ook een hele belevenis: hij keek zijn ogen uit naar die gezellige Canadezen die tegen elkaar gedrukt stonden in een rijdende, hele lange auto onder de grond😉. Maar ik moet het ze nageven, hier zaten ze niet de hele tijd naar beneden te staren, naar hun opgelichte schermpjes. Veel medereizigers schonken Timo wat van hun aandacht, of zelfs fysieke aanraking. Dat werd vaak beloond met een gulle, schattige lach die de mensen aanspoorde Timo nog verder te vermaken. Wel duurt het met een buggy iets langer in het OV en het vergt wel wat krachten voordat je de eindbestemming bereikt. Zo wordt de lift bij ons metrostationnetje pas medio 2025 in gebruik genomen en was de roltrap al minstens een maand kapot. Maar daar heb je ook vakantie voor… heerlijk om de tijd te nemen, te genieten van een heerlijke French Vanilla van Tim Hortons op z’n tijd of een Canadees oatmeal. Dat wordt nog afkicken…

Toronto - city
Stingrays bekijken in het Toronto aquarium
Science center Toronto ontdekken
Halloween in Toronto

Toronto zelf is divers, multicultureel en indrukwekkend met de vele gigantische bouwwerken. Het wordt niet voor niets ‘klein New York’ genoemd en wordt in films vaak gebruikt om de Big Apple voor te stellen. Ook Timo kon zijn ogen uitkijken en hersentjes laten prikkelen:  

 • bij de jaarlijkse marathon heeft hij de hardlopende toppers kunnen aanmoedigen, die hij inmiddels wel herkend door z’n fanatieke vader en moeder. 
 • een uitgebreid bezoek aan de 16.000 waterdieren in het grootste aquarium van Canada zorgde voor vele ‘oehs’ en ‘aas’. 
 • een hele ontdekkingstocht in interactieve, leerzame games voor oud maar ook de hele jonge generatie in het Science Center. Hij kon zich heerlijk verliezen in deze wetenschappelijke ontdekkingstocht.  
 • op het water, door via de ferry naar de eilandjes te gaan om eekhoorntjes te spotten en ook het mooie uitzicht op Toronto.
 • leuke, gezellige buurtjes heeft hij verkend in de buggy (Centrum / Distillery District / High Park). Ik kan me voorstellen dat in een kinderwagen op dreumeshoogte het machtige, gigantische Toronto er nog indrukwekkender bij ligt. 
 • Canadese en exotische dieren heeft hij gezien in de grootste dierentuin van Canada. 
 • Halloween versieringen kwam hij overal tegen, in de ene voortuin nog uitbundiger dan in de andere.  

Leuk feitje: een paar dagen na onze trip is het Halloween en dat wordt hier groots gevierd. Alles staat vanaf begin oktober al in het teken van dit griezelfeest. Dus we hebben onze harten kunnen ophalen bij de griezelige decoraties waar het straatbeeld al helemaal mee versierd was, of in winkels waar er volop kostuums, maskers en deurdecoraties te vinden waren.

Outside Toronto

Het oosten van Canada gaat natuurlijk veel verder dan het stadse leven van Toronto. Dus nadat we ons een week ondergedompeld hadden in de drukte, de hectiek, het zakelijke leven van de Canadese dollarflappen (véél kleurrijker dan de Amerikaanse variant) zijn we ontsnapt, ontsnapt naar de prachtige natuurgebieden waar Canada ook bekend om staat. En waar we ons tegoed konden doen aan schitterende panoramaviews en de indrukwekkende Indian Summer kleuren waar je geen genoeg van kunt krijgen. Aangekomen op onze nieuwe plek hebben we Timo’s tas (kinderdrager van Osprey) uitgepakt en op maat gemaakt. Vervolgens zijn we snel op pad gegaan, wat een kleurrijk feestje was dat! De foto’s zeggen genoeg…

Al luidt het gezegde “foto’s zeggen meer dan 1000 woorden”, in de foto’s is de schoonheid enigszins te vangen, maar niet de grootsheid én de rustgevende vibe die hier heerst. Wat me aan dit unieke tripje altijd zal bijblijven is juist de stilte om ons heen. Al werden we wel eens ‘gestoord’ door de rustgevende geluiden van twee eekhoorntjes die elkaar achterna zaten of een licht gesnurk achterin de tas 😉 Dit was wel het ultieme gevoel van echt even weg zijn, jezelf verliezen in het hier en nu. Echt even alleen op de wereld, en dan absoluut in de positieve zin van het woord!

Lookout trail - Algonquin Park

Babyproof

* Canada is door de gastvrije en relaxte mensen, de westerse cultuur die niet veel afwijkt van hoe wij die in ons kikkerlandje kennen, een uitstekend land om met kinderen te bereizen. In Toronto kun je goed met het OV reizen, al is niet alles babyproof in de zin van dat er niet overal liften aanwezig zijn. Er is echter meestal wel een aardig iemand in de buurt die zelf zijn hulp aanbiedt.

* In het oosten van Canada zijn de afstanden ook prima te doen en met een beetje goed plannen (hapjes, slaapjes) heb je een vrolijk kind tijdens de reis, de uitstapjes, de activiteiten en de hikes. Al helpen een nieuwe omgeving en ook andere, grotere auto’s ook mee met het vermaken van een dreumes.

* Aan het fietsproof maken van de steden wordt gewerkt: her en der hebben ze een bike lane, maar meestal moet je de weg delen met andere automobilisten. Waan je als Nederlander daarom niet gelijk de King of the Road, want de automobilisten zijn hier duidelijk nog in de meerderheid. Maar met een kind voorop je fiets zijn de Canadezen erg geduldig en wachten ze graag even.

* Timo ontpopt zich op reis vaak als prins charming: hij gedraagt zich voorbeeldig als er andere mensen bij zijn en hij krijgt veel aandacht van de Canadezen. Hij pakt ze dan ook helemaal in met z’n gulle glimlach en iedereen is dol op deze kleine, vrolijke lachebek.

Waarom er even tussen uit gaan altijd een goed idee is?

Quality time met je dreumes voordat een nieuw gezinslid zich aandient, is altijd een goed idee!
Twee weken met deze jongeman was zeker iedere dag een feestje. In twee weken tijd heb ik hem weer zo zien groeien! Letterlijk, want als hij op z’n teentjes gaat staan kan hij ineens deuren openmaken… deuren met spulletjes die ik eerst altijd gesloten kon houden voor zijn pakgrage vingertjes. Maar uiteraard ook figuurlijk, hij zegt namelijk alles na. Ineens hoor je achterin een ‘wauww’, of ‘mooi’ wat toch hilarisch klinkt uit dat lieve mondje. ‘Doei doei’ bij het weggaan heeft hij al snel vervangen voor ‘Bye bye’! Hij klimt graag naast je op een grote mensenstoel met het woord ‘bij’, want kinderstoeltjes zijn zó passé als je bijna twee bent.

Timo’s veelgebruikte woorden:
Open (werkelijk alles moet open!)
Eten
Gigi (drinken 🤔)
Pelen – spelen
Vapen – slapen
Sokken
Uit
Buiten
Woww
Kan niet (Nee, ons kind zit niet in de “twee is nee fase”. Maar de “twee is ‘kan niet’ fase”…)
Kapoet – kapot
Cookie – koekje
Eekkoe – eekhoorn
Zoenen – verschonen 
Zoenen – schoenen

Roadtrip Canada 2019

2019

Roadtrip Canada 2023

2023

Het was weer een memorabele trip, weer toffe herinneringen gemaakt in dit fotogenieke land, wat veelbelovend eruit ziet voor een indrukwekkend fotoboek. En wat zijn die Canadezen toch leuk! 

Wist je dat?

 • …je hier nog regelmatig mensen tegenkomt met mondkapjes (in het OV en in de winkel). 
 • … de prijzen die je ziet, niet de daadwerkelijke prijzen zijn die je dient af te rekenen. Er komt namelijk altijd nog tax (htc) bij en het is afhankelijk van de provincie waarin je bent hoe hoog deze is. In Toronto is dit 13%, het hoogste percentage van het land. 
 • … de horecamensen daarnaast ook nog een tip verwachten, waarbij je kunt kiezen voor 15% (mwhah), 18% (wel oke) of 21% (uitstekend). Je durft al bijna geen 15% te geven want dat is wel een belediging. Dus er komt in totaal zeker nog zo’n 30% bij de prijzen op je horecabon. Best lucratief! 
 • … alles al in het teken van Halloween stond. Ze zijn in totaal zo’n maand bezig met dit feest. Begin oktober komen de eerste Halloween decoraties al te voorschijn en dit bouwen ze helemaal uit tot de complete Halloween uitzet die in de afgelopen jaren bij elkaar gespaard is weer helemaal is opgebouwd in de voortuin en tot leven kan komen. 
 • … ze hier – althans in Toronto – hele wazige parkeer regels hebben die ondanks onze oplettendheid de tweede dag al een boete opleverden… Parkeren aan de ene kant van de weg, maar dan alleen de 1e t/m de 15e van de maand, tussen maart en november, een uur lang tussen 8 en 19 uur (behalve met een permit), niet vanaf middernacht tot 8 uur (behalve met een permit). Makkelijke regels toch?! 
 • … we weer 1403,1 km hebben afgelegd in twee weken tijd? Hierbij hebben we kunnen tanken voor iets meer dan een euro per liter, koopje! 

Next trip... Met zijn viertjes 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *